Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо звільнення від плати за землю під час карантину

, опубліковано 22 травня 2020 о 14:46

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся у Подільської ДПІ Подільського управління Головного управління ДПС в Одеській області.

З громадянами та платниками податків спілкувався  Головний державний ревізор – інспектор відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Подільського управління Головного управління ДПС в Одеській області Олег Постнов.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які були надані під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання:  У зв’язку з введенням  карантину,  за які звітні місяці  2020 року  не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних осіб або юридичних осіб?

Відповідь:  Відповідно  до Закону України від 17 березня 2020 року № 533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»  не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності  за період з 01 березня по 30 квітня 2020 року (тобто на два місяці). Але 02.04.2020 року набрав чинності Закон України № 540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» яким  звільнення від  плати за землю не нараховується та не сплачуютьється за період з 1 березня по 31 березня 2020 року. За квітень 2020 року податкове зобов’язання необхідно нарахувати у повному обсязі, а сплатити — до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій.

Зверніть увагу, що граничним терміном сплати податкового зобов’язання за квітень 2020 року, замість 29 травня, буде той самий строк, що і для сплати податкового зобов’язання за травень — 26 червня 2020 року (оскільки 28 червня 2020 року — святковий день, який припадає на вихідний).

При цьому платники плати за землю фізичні та  юридичні особи, які відповідно до п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) подали податкову декларацію, щоб  скористатися пільгою повинні подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за березень місяць.

Питання:  Які терміни сплати земельного податку  для фізичних осіб, які не є підприємцями?

Відповідь:  Згідно з п. 286.5 ст. 286 ПКУ нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові податкове повідомлення-рішення до 1 липня поточного року. В повідомленні-рішенні  зазначається сума податку, яку необхідно сплатити.  Земельний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Питання:  Які пільги щодо сплати земельного податку є у громадян?

Відповідь:  Відповідно до ст. 269 ПКУ, платниками земельного податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Від сплати даного податку звільняються:

  • інваліди першої і другої групи;

  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

  • пенсіонери (за віком);

  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

  • фізичні особи, визначені законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати земельного податку поширюється лише на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, якщо у фізичної особи, яка має підстави для звільнення від сплати земельного податку, перебуває у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.