Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації застосування РРО

, опубліковано 30 квітня 2020 о 11:19

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся у Подільської ДПІ Подільського управління Головного управління ДПС в Одеській області.

На питання платників відповідала старший державний інспектор Подільської ДПІ  Оксана Балан.

Надаємо найцікавіші запитання та відповіді на них.

Питання: Що таке програмні РРО, і чи потрібно застосовувати додаткові кошти для їх придбання?

Відповідь: Закон України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі-Закон) відкрив можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми призначені для реєстрації розрахункових операцій – програмні РРО.

Таку програму можна буде встановити на будь-який «гаджет», у тому числі і на смартфон. При цьому Закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

Питання: Чи змінилися терміни запровадження нових правил використання РРО?

Відповідь: Так. Відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», відтерміновується на три місяці обов’язкове введення РРО для всіх категорій підприємців-спрощенців.

 Закон України від 20.09.2019 року № 128-ХІ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та Закон України від 20.09.2019  року № 129-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» набирають чинності з 1 серпня 2020 року (раніше – з 19 квітня 2020 року).

Нові терміни такі:

- до 1 серпня 2020 року продовжено можливість не застосовувати реєстратори розрахункових операцій платникам єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом року не перевищує 1 000 000 грн.;

- з 1 січня 2021 року повинні застосовувати РРО платники єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють реалізацію товарів через мережу Інтернет, лікарських засобів, ювелірних виробів, вживаних товарів, технічно складних побутових товарів, діяльність кафе, ресторанів, тощо, діяльність туристичних агентств та діяльність готелів;

- з 1 квітня 2021 року реєстратори розрахункових операцій та / або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються лише платниками єдиного податку першої групи.

Питання: Чи є можливість зареєструвати РРО (касовий апарат) не відвідуючи податкову?

Відповідь: Так. У зв`язку з заходами, спрямованими на запобігання виникнення коронавірусної хвороби (COVID-19) та попередженням інфікування і поширення вірусних інфекцій, пропонуємо утриматись від відвідування центрів обслуговування платників, та  для реєстрації реєстратора розрахункових операцій подати до податкового органу заяву за ф. № 1-РРО онлайн. Така можливість надана через приватну частину Електронного кабінету https://cabinet.tax.gov.ua  (з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг). Також, вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний веб-портал ДПС http://tax.gov.ua .

У розділі «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету необхідно створити документ за формою «J1311401 – Заява про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО». Усі розділи реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО необхідно заповнити.

При заповненні реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО у розд. 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО» платник обирає потрібну інформацію щодо сфери застосування РРО з довідника в спливаючому вікні за посиланням: «розд. 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО»/«Пошук у довіднику»/«код» та «назва» сфери застосування РРО».