Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації в застосуванні РРО - йшлося на «гарячій лінії» у Чорноморському управлінні

опубліковано 08 січня 2020 о 20:33

Про новації в застосуванні реєстраторів розрахункових операцій та новий механізм реєстрації та обліку розрахункових операцій, який стане альтернативою традиційним касовим апаратам розповіли в Чорноморському управлінні Головного управління ДПС в Одеській області під час проведення чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників відповідав Одександр Дубач - старший державний інспектор Чорноморської ДПІ Чорноморського управління ГУ ДПС в Одеській області.

Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання, з якими платники податків звертались на «гарячу лінію».

Питанняя. Як записатися на тестування програмного РРО “пРРОсто”?

Відповідь. Забезпечення розробки програмного рішення для програмних реєстраторів розрахункових операцій та можливості його тестування здійснюється Державною податковою службою України на виконання Указу Президента України від 08 листопада 2019 року №837/2019.

Записатися на тестування можна з 01 січня 2020 року за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua.

Після тестування та можливого доопрацювання за пропозиціями та зауваженнями буде забезпечене подальше використання програмного рішення для програмних РРО для здійснення господарської діяльності.

Програмне РРО “пРРОсто” - це безкоштовний сервіс від податкової, який взаємодіє через Інтернет з сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс, і виконує функції: формування, підпис, відправлення та видачу чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, перегляд даних, та інші.

Програмне рішення доступне для тестування на смартфонах і планшетах під операційними системами Android та iOS.

Запропоноване програмне РРО не є ексклюзивним, наявність відкритого програмного інтерфейсу (API) дозволить розробникам програмного забезпечення пропонувати для підприємців та застосовувати для власних потреб альтернативні розробки.

Розробка не потребує сертифікації, технічної експертизи, включення до Державного реєстру моделей – достатньо виконувати вимоги законодавства, формувати, підписувати та реєструвати чеки у встановленому форматі й надавати їх покупцям товарів та отримувачам послуг, в тому числі в електронному форматі.

Софт створений податковою службою у співпраці з  Офісом ефективного регулювання.

Запрошення учасників до тестування буде розсилатися з 09 січня 2020 року.

Питання. Які нові можливості забезпечує Електронний кабінет у зв’язку із запровадженням програмних РРО?

Відповідь. Законом України від 20.09.2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» внесено зміни до пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ).

Так, до пункту 14.1 додано новий підпункт 14.1.278, яким встановлено, що користувачам – покупцям (споживачам) товарів, робіт та послуг через Електронний кабінет, який функціонує відповідно до ст. 421 ПКУ, забезпечується можливість:

- контролю достовірності розрахункових документів, які зберігатимуться у системі обліку документів реєстраторів розрахункових операцій;

- заповнення та подання скарг покупця щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій якщо вартість товарів (робіт, послуг), які є предметом скарги, на день їх отримання покупцем (споживачем) перевищує 850 гривень;

- отримання інформації про стан розгляду скарги покупця (споживача), про застосовані штрафні (фінансові) санкції за наслідками розгляду скарги або про причини їх незастосування податковим органом, про зарахування сум штрафних (фінансових) санкцій до бюджету, про стан виконання висновку про компенсацію частини суми штрафних (фінансових) санкцій за скаргою покупця (споживача) в обсягах та порядку, встановлених законодавством.

Нагадуємо, що відповідно до Закону України від 20.09.2019 року № 128-IX "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" з 01 жовтня 2020 року покупці зможуть оскаржувати видані продавцями нефіскалізовані чеки на покупки вартістю від 850 грн через Електронний кабінет.

Запровадження так званого механізму "кешбеку" полягає у можливості здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо реєстраторів розрахункових операцій, застосованих та сплачених порушником за його скаргою. Перевірити фіскальний чек можна в Електронному кабінеті на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Детальніше з новаціями застосування РРО можна ознайомитися на субсайті Територіальні органи ДПС  в Одеській області офіційного вебпорталу ДПС у банері «Новітні РРО».

Питання. Як здійснюється процедура онлайн - реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операційу 2020 році?

Відповідь. Новації застосування РРО набирають чинності у 2020 році. Так, зокрема, Законом України від 20.09.2019 № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» передбачається запровадження програмного РРО.

Це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон заощадивши кошти на придбання традиційних РРО та їх обслуговування.

Вже з 01 січня 2020 року платники податків можуть записатися на тестування безкоштовного програмного забезпечення «Програмний РРО», а використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року.

При цьому, бізнес може обрати яким рішенням скористатися – тим яке пропонує податкова і воно є безкоштовним, або іншим, яке сам обере.

Процедура онлайн - реєстрації програмних РРО проводитиметься засобами Електронного кабінету, який, на сьогодні, доопрацьовується.  

Детальніше з новаціями застосування РРО можна ознайомитися на офіційному вебпорталі ДПС у банері «Новітні РРО».