Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка: тема лекції від Ізмаїльських податківців

опубліковано 01 листопада 2019 о 19:25

Щороку відповідно до норм Податкового кодексу України (далі - ПКУ) проходить кампанія декларування доходів громадянами, які вони отримали у минулому році.

В ході кампанії декларування є можливість не тільки задекларувати доходи та сплатити належні податки, а й реалізувати своє право на податкову знижку.

Про це під час лекції для викладачів та студентів Придунайської філії Межрегіональної академії управління персоналом, в рамках проведення "Всеукраїнського тижня права", розповідала начальник Ізмаїльського управління Головного управління ДПС в Одеській області Лілія Фотка.

За її словами, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

У своєму виступі Лілія Фотка також детально проінформувала про порядок подання документів для реалізації свого права на податкову знижку.

Фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, повинна надати:

-         відповідні платіжні та розрахункові документи (квитанції; фіскальні або товарні чеки; прибуткові касові ордери);

-         договір з навчальним закладом;

-         довідку про отримані у звітному році доходи;

-         документи, які підтверджують ступінь споріднення, у разі компенсації вартості здобуття освіти члена сім'ї (першого ступеня споріднення – чоловік, дружина, діти, батьки).

Тобто, один із батьків може включити до податкової знижки на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом, в якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою.

Якщо за даними документів на переказ коштів витрати на навчання здійснювала дитина, батьки такої дитини не мають право на податкову знижку.

Лілія Фотка звернула увагу, що для отримання податкової знижки за підсумками 2018 року платнику податку потрібно заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи включно до 31 грудня 2019 року. Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Посадовець зазначила, відповідно до п.п. 166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Присутні викладачі та студенти подякували керівництву Ізмаїльського управління ГУ ДПС в Одеській області за спілкування і таку можливість отримати вичерпну інформацію з даного питання. Податківці, в свою чергу, висловили надію, що інформація, яку отримали слухачі під час лекції, буде використовуватися на практиці, а вони завжди готові ділитися своїм досвідом і корисною інформацією для виховання податкової культури у громадськості.