Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 9 по 13 грудня в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права

, опубліковано 09 грудня 2019 о 12:03

Проведення щорічно Всеукраїнського тижня права сприяє підвищенню рівня правової культури населення, а також інформованості про конституційні права та обов’язки, можливості їх реалізації і захисту. Всеукраїнський тиждень права було започатковано 21 травня 2008 року, враховуючи міжнародний досвід та з нагоди відзначення 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини, Координаційна рада молодих юристів України при Міністерстві юстиції України - дорадчий орган Міністерства юстиції України - ініціювала загальноукраїнський форум "Тиждень права" як національну традицію, що офіційно закріплено в Указі Президента України від 08 грудня 2008 року №1149/2008 "Про Всеукраїнський тиждень права".

Захід проводиться щорічно в Україні й в усьому світі, так як 10 грудня - відзначається Міжнародний день прав людини. Цього ж дня у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини - перший міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод усіх людей. У ньому вперше в історії людства права людини трактувались як такі, якими кожна людина наділена завдяки факту свого існування і які є невід’ємною складовою людського життя. У Декларації найвищою цінністю було проголошено людське життя, його безпеку, гідність та громадянські, політичні, соціальні, культурні права людини, які кожна держава зобов’язана захищати силою Закону. 

В нашій державі людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю та охороняються основним законодавчим актом – Конституцією України, яка гарантує права і свободи кожному громадянинові. Головна ідея Конституції України полягає в тому, що саме держава функціонує для людини та відповідає перед нею за свою діяльність. До основних прав, наданих державою громадянам, крім невід’ємних (на життя, здоров’я, честь, гідність) можна віднести право на свободу слова, зборів, власності, політичні права, право на звернення.

Ні для кого не секрет, що становлення громадянського суспільства і правової держави в Україні можливе завдяки високому рівню правової освіти населення.

З метою реалізації плану заходів з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.07.2019 № 568-р проведення в Україні Всеукраїнського тижня права це прояв підтвердження того, що держава несе відповідальність за реалізацію державної політики.

Серед суб'єктів адміністративної юрисдикції чинне місце відведено органам державної податкової служби  України.

Так, на сьогоднішній день серед основних завдань, які виконує податкова служба як орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику та державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, є забезпечення реалізації платниками податків права на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, права на отримання інформації та права на невтручання в особисте життя у зв’язку з обробкою персональних даних.

Розвиток відносин з платниками податків є одним із основних стратегічних напрямів розвитку новоствореної податкової служби, що, зокрема, передбачає забезпечення відкритості та прозорості, збереження діалогу з платниками податків, бізнес-асоціаціями та забезпечення зворотного зв’язку. 

Таким чином, для органів податкової служби є доволі актуальним здійснення превентивних заходів щодо недопущення порушень інформаційних прав платників податків та їх права на приватність, а також участь у розробці нормативно-правових актів з метою удосконалення системи організаційно-правових гарантій та розв’язання існуючих проблем у сфері реалізації зазначених прав.