Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нове в ліцензуванні

, опубліковано 11 грудня 2019 о 09:45

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що 18 грудня 2019 року набуває чинності Закон України від 02.10.2019 р. №139-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності» (далі-Закон).

Законом спрощуються умови провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню; уточнюється перелік відомостей щодо ліцензування, які міститимуться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, відомостей про доступність місць провадження господарської діяльності для маломобільних груп населення та удосконалюються процедури оскарження дій органів ліцензування до Експертно-апеляційної ради. Надано визначення низки термінів: «матеріально-технічна база», «місце провадження виду господарської діяльності», «зупинення дії ліцензії», «відновлення дії ліцензії».

Замість анулювання ліцензії Законом запроваджено зупинення дії ліцензії в повному обсязі або частково. Одночасно передбачена можливість оскарження платником рішення органу ліцензування щодо зупинення дії ліцензії. Підстави, порядок зупинення та відновлення дії ліцензії визначені статтею 16 Закону України від 02.03.2015 № 222-VІІІ «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі - Закон № 222).

Також врегульовується питання щодо повторного подання заяви про отримання ліцензії. При повторному поданні до органу ліцензування здобувачем ліцензії заяви про отримання ліцензії до такої заяви додаються лише ті підтвердні документи, що стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви без розгляду, за умови, що попередньо подані документи, що знаходяться в ліцензійній справі, на момент повторної подачі заяви зберегли свою актуальність.

Законом внесено зміни до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), згідно з якими змінюються порядок та підстави притягнення до адміністративної відповідальності за порушення, пов’язані з господарською діяльністю без ліцензій, торгівлею алкогольними напоями чи тютюновими виробами без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку.

Так, з 18 грудня 2019 року за торгівлю (оптову, роздрібну, експорт, імпорт) спиртом етиловим, коньячним, плодовим та роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами без ліцензії замість ст. 156 КУпАП буде застосовуватись ч. 1 ст. 164 (накладання штрафу від 1000 до 2000 НМДГ (від 17000 до 34000 грн).

Ліцензіат - суб'єкт господарювання, який має ліцензію на провадження встановленого законом виду господарської діяльності (ст. 1 Закон № 222), зобов'язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом строку, встановленого ліцензійними умовами. У разі відсутності ліцензійних умов ліцензіат зобов'язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом одного місяця з дня, наступного за днем їх настання.

Встановлено адміністративну відповідальність за порушення ліцензіатом строку повідомлення органу ліцензування про зміну відомостей, зазначених у заяві та доданих документах, - штраф від 250 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов - тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1500 НМДГ.

Законом запроваджується ведення Ліцензійного реєстру в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, однак прикінцевими та перехідними положеннями Закону встановлено, що до формування ліцензійних реєстрів органи ліцензування прийняті ними рішення оприлюднюють на своїх офіційних вебсайтах.