Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтернет-торгівля субʼєктами господарювання без застосування РРО/ПРРО

, опубліковано 26 жовтня 2023 о 15:49

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу, що соціальні мережі Facebook, Instagram та інші інтернет-майданчики стали бізнес-платформами з потужними маркетинговими інструментами, якими користуються громадяни для дистанційного продажу товарів або надання послуг.

Нагадуємо, що відповідно до п. 2 ст. 3 Закон України від 3 вересня 2015 року № 675-VIII «Про електронну комерцію» (далі – Закон №675-VIII) електронна торгівля – господарська діяльність у сфері електронної купівлі-продажу, реалізації товарів дистанційним способом покупцю шляхом вчинення електронних правочинів із використанням інформаційно-телекомунікаційних систем.

Інтернет-торгівля – це електронна торгівля, внаслідок якої товари реалізують дистанційним способом посередництвом інтернет-магазину. Згідно з п. 8 ст. 3 Закону № 675-VIII інтернет-магазин – засіб для представлення або реалізації товару, роботи чи послуги шляхом вчинення електронного правочину.

Покупець (замовник, споживач) відповідно до п. 11 ст. 11 Закону № 675-VIII повинен отримати підтвердження вчинення електронного правочину у формі електронного документа, квитанції, товарного чи касового чека, квитка, талона або іншого документа у момент вчинення правочину або у момент виконання продавцем обов’язку передати покупцеві товар.

Податківцями Одещини здійснюється моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-магазинах, платформах та встановлюються факти щодо систематичного здійснення інтернет-торгівлі громадянами, які здійснюють підприємницьку діяльність без фіскалізації розрахунків. У зв’язку з цим, відділом фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління  ДПС в Одеській області проведена фактична перевірка суб’єкта господарської діяльності, який здійснює продаж товарів через роздрібну мережу магазинів та використовуючи інтернет-магазин. В ході перевірки встановлено факт продажу товару за готівкові кошти без застосування РРО/ПРРО та невидачі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункової операції, порушуючи пункти 1 та 2 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Головне управління ДПС в Одеській області акцентує увагу суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та пов’язані із здійсненням розрахунків за товари (послуги) зобов’язані застосувати РРО/ПРРО та видавати відповідні розрахункові документи встановленої форми, змісту, аби уникнути застосування штрафних (фінансових) санкцій із дотримання вимог Закону № 265.