Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Всеукраїнська конференція з питань розвитку виноградарсько-виноробної галузі

, опубліковано 11 жовтня 2021 о 07:45

На Одещині відбулася Всеукраїнська конференція з розгляду проблемних питань щодо подальшого розвитку вітчизняної виноградарсько-виноробної галузі.

Участь в заході взяли голови Одеської та Миколаївської ОДА Сергій Гриневецький та Віталій Кім, перший заступник Міністра аграрної політики України  Тарас Висоцький, представники Національної академії наук України, представники управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС в Одеській області, виноградарі та винороби Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Вирощування винограду та виноробство залишається важливими сегментами економіки багатьох держав світу, у тому числі й України.

Розвиток цієї галузі для Одеської області має особливе значення та зумовлює ступінь зайнятості населення, розвиток регіональної економіки, наповнення бюджетів усіх рівнів.

Площа виноградників України в усіх категоріях господарств складає майже 40 тисяч гектар. Одеська область займає найбільшу площу насаджень виноградників в Україні, далі за нами наші сусіди: Миколаївська область - 5,8 тис га (14,8%), Херсонська – 4,5 тис га (11,5%) та Закарпатська – 3,2 тис га (8,2%) області.

На обліку Головного управління ДПС в Одеській області, знаходяться 74 виробників-ліцензіатів алкогольної продукції, 51 з яких є виробники – виноробної продукції, з яких:

-         первинного виробництва (виробництво виноматеріалів) - 22;

-         змішаного виробництва (виробництво виноматеріалів та розлив вин, бренді, горілок) – 28;

-         вторинного виноробства (розлив вин) – 1.

Під час конференції присутні обговорили шляхи вирішення проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі, зокрема, визнання вина харчовим продуктом, питання державної підтримки і оновлення виноградників та часткової компенсації вартості вітчизняного винограду, який використовується виключно для викурювання коньячного спирту українськими виробниками тощо.

З метою подальшого вдосконалення механізму контролю за обліком у процесі виробництва виноробної продукції та запобіганням виробництва нелегальної продукції необхідно запровадити відповідальність за порушення порядку застосування, заповнення спеціалізованих форм первинного обліку та лабораторного контролю на всіх стадіях технологічного процесу виробництва у виноробній промисловості.

 

Фотоматеріали