Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо заповнення обов'язкових реквiзитiв платіжної інструкції

, опубліковано 01 жовтня 2024 о 11:42

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що пiд час сплати податкiв, зборiв, інших платежів та єдиного внеску платники повиннi дотримуватися наступних правил заповнення обов'язкових реквiзитiв платiжної iнструкцiй з дотриманням вимог наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквiзиту «Призначення платежу» платiжної iнструкцiї пiд час сплати (стягнення) податкiв, зборiв, митних, iнших платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, внесення авансових платежiв (передоплати), грошової застави, а також у разi їх повернення».

Юридичнi особи (далi - головнi підприємства) пiд час сплати податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску за фiлiї заповнюють yci обов'язковi реквiзити платiжної iнструкцiї, у т. ч.: 

реквiзит «Код платника» (податковий номер головного підприємства);

реквiзит «Код фактичного платника» (податковий номер фiлії); 

реквiзит «Призначення платежу». 

Громадяни під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) та через каси надавачів платіжних послуг заповнюють усі обов'язкові реквізити платіжної інструкції, у т. ч.: 

реквізит «код фактичного платника» (податковий номер громадянина податків); 

реквізит «Призначення платежу». 

При цьому реквізит «Код платника» містить код надавача платіжних послуг, з використанням технічного пристрою якого або через каси якого проводиться готівковий розрахунок. 

Особливо звертаємо увагу платників податків, які вступають в спадкування майна та відповідно будуть сплачувати податки, що вони повинні стати на облік в органах ДПС. 

При сплаті майнових податків в платіжних інструкціях платник спадкоємець повинен зазначати свій ідентифікаційний код та ПІБ, а не код та ПІБ фізичної особи, яка померла.