Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про основні вимоги до зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах

, опубліковано 30 вересня 2024 о 09:20

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що 27.09.2024 року набрав чинності Закон України від 18 червня 2024 року  № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон №3817-IX) статтею 21 якого визначено основні вимоги до зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

  1. Зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснює суб'єкт господарювання (далі – СГ) в місцях зберігання, які внесені до Єдиного реєстру місць зберігання, та за обов'язкової умови встановлення і безперервного функціонування цілодобової системи відеоспостереження у таких місцях зберігання, крім підприємств, на яких здійснюється виробництво тютюнових виробів та/або ферментація тютюнової сировини, для яких основні вимоги до цілодобової системи відеоспостереження визначені статтею 20 цього Закону.

Зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на складах тимчасового зберігання, митних складах, в інших приміщеннях, призначених для зберігання товарів під митним контролем відповідно до Митного кодексу України, здійснюється без необхідності внесення таких місць зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання.

Зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється в місцях зберігання таких товарів (продукції), внесених до Єдиного реєстру місць зберігання, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання або за заявою якого СГ таке місце зберігання внесено до Єдиного реєстру місць зберігання.

  1. Зберігання тютюнової сировини здійснюється лише СГ, які мають ліцензію на право вирощування тютюну або на право ферментації тютюнової сировини, або на право виробництва тютюнових виробів.
  2. СГ, який має ліцензію на право ферментації тютюнової сировини та ліцензію на право виробництва тютюнових виробів, вносить місця зберігання тютюнових виробів та тютюнової сировини до Єдиного реєстру місць зберігання лише у разі, якщо такі місця зберігання розташовані за іншою адресою, ніж місцезнаходження виробництва тютюнових виробів.
  3. СГ, який має ліцензію на право виробництва рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вносить місце зберігання рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до Єдиного реєстру місць зберігання лише у разі, якщо таке місце зберігання розташоване за іншою адресою, ніж місцезнаходження виробництва рідин, що використовуються в електронних сигаретах.
  4. СГ, який має ліцензію на право оптової торгівлі тютюновими виробами та/або ліцензію на право оптової торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, має право зберігати такі тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, в місцях зберігання, внесених до Єдиного реєстру місць зберігання, на підставі однієї з таких ліцензій.
  5. СГ, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами та/або ліцензію на право роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, має право зберігати тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, у місцях роздрібної торгівлі без внесення таких місць зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання. У разі якщо СГ, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами та/або ліцензію на право роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, зберігає тютюнові вироби або рідини, що використовуються в електронних сигаретах, за іншою адресою, ніж місце роздрібної торгівлі, такі місця зберігання підлягають внесенню до Єдиного реєстру місць зберігання.
  6. СГ, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами та/або ліцензію на право роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і зберігає тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, за однією адресою, іншою, ніж місце роздрібної торгівлі, може внести таке місце зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання на підставі однієї з таких ліцензій.
  7. Забороняється зберігання та/або реалізація тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, отримання яких не підтверджено:

1) для імпортера - митною декларацією (у тому числі тимчасовою, додатковою чи іншим видом митної декларації) або документом, необхідним для розміщення товарів на тимчасове зберігання під митним контролем;

2) для СГ оптової та/або роздрібної торгівлі - первинним документом, а при переміщенні в межах одного СГ - документом на внутрішнє переміщення;

3) для СГ, який здійснює зберігання на підставі відповідного договору (правочину), - документом, що підтверджує прийняття товару на зберігання.

  1. Основні вимоги до цілодобової системи відеоспостереження у місцях зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, крім підприємств, на яких здійснюється виробництво тютюнових виробів та/або ферментація тютюнової сировини, для яких основні вимоги до цілодобової системи відеоспостереження визначені статтею 20 цього Закону:

1) цілодобова система відеоспостереження - це сукупність обладнання, призначеного для її функціонування, збереження мультимедійної інформації, ведення відповідного архіву відеозаписів, яка повинна забезпечувати можливість архівування відеозапису вибраного проміжку часу на зовнішні носії або за допомогою локальної мережі;

2) кількість встановлених відеокамер має бути достатньою для забезпечення фіксації всього процесу навантаження/розвантаження, відпуску (приймання), зберігання тютюнової сировини та/або тютюнових виробів, та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, фіксації в'їзду/виїзду на/з таких місць зберігання, а також фіксації транспортного засобу та його державного номерного знака при в'їзді/виїзді на/з таких місць зберігання. За рішенням суб'єкта господарювання можливе додаткове встановлення відеокамер у місцях, не передбачених цим пунктом;

3) відеокамери цілодобової системи відеоспостереження повинні:

забезпечувати одночасний запис із декількох ракурсів, щоб уникнути перекриття зображення стороннім об'єктом або відсутності зображення;

забезпечувати чітке зображення відеозапису за будь-яких погодних умов, незалежно від часу доби та освітлення;

бути стаціонарними та захищеними від зовнішніх електромагнітних випромінювачів і грозових розрядів;

бути постійно ввімкненими та автоматично проводити відеозапис, у тому числі за відсутності електроживлення, із збереженням мультимедійної інформації в архіві записів. На кожному кадрі відеозапису зазначаються час і дата запису;

4) забезпечення відеозапису із збереженням даних відеозапису не менше 30 календарних днів та надання доступу (у тому числі віддаленого) посадовим особам податкового органу до мультимедійної інформації (онлайн-трансляції та/або до архіву відеозаписів з можливістю збереження інформації) з цілодобової системи відеоспостереження.

У разі виходу з ладу цілодобової системи відеоспостереження (загалом або окремого її елемента) суб'єкт господарювання - зберігач у той самий день повинен повідомити про це податковий орган за місцезнаходженням такого місця зберігання та вжити невідкладних заходів для відновлення її роботи.

У разі виходу з ладу, припинення функціонування цілодобової системи відеоспостереження ввезення/вивезення тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на/з території місця зберігання, у якому здійснюється зберігання такої продукції (товарів), забороняється. Відновлення в'їзду/виїзду транспорту у/з місця зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та отримання та відпуск такої продукції (товарів) з місця зберігання здійснюються після відновлення функціонування цілодобової системи відеоспостереження. Суб'єкт господарювання повинен забезпечувати безперешкодний доступ посадових осіб контролюючого органу до цілодобової системи відеоспостереження, приладів обліку, території, складських та інших приміщень, обладнання, будівель, на/у яких здійснюються зберігання, відпуск тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до транспортних засобів комерційного призначення та документів щодо отримання або реалізації товарів (продукції) та їх обліку.

Фінансування придбання обладнання, призначеного для функціонування цілодобової системи відеоспостереження, збереження мультимедійної інформації, ведення відповідного архіву відеозаписів із системи, здійснюється за рахунок коштів міжнародної технічної та/або поворотної чи безповоротної фінансової допомоги міжнародних організацій та з інших джерел, не заборонених законом.

  1. Порядок функціонування цілодобової системи відеоспостереження в місцях зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, та визначає:

1) вимоги до цілодобової системи відеоспостереження;

2) порядок доступу (у тому числі віддаленого) до мультимедійної інформації (онлайн-трансляції та/або архіву відеозаписів з можливістю збереження інформації) з цілодобової системи відеоспостереження посадових осіб податкового органу.