Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Судом апеляційної інстанції підтверджено правомірність застосування контролюючим органом штрафної санкції у розмірі 102 тис гривень за неподання звіту про обсяги придбання/реалізації алкогольних напоїв

, опубліковано 11 вересня 2024 о 10:25

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що П’ятий апеляційний адміністративний суд у справі № 420/10227/24 постановою від 04.09.2024 залишив без задоволення скаргу Товариства  (далі також – ТОВ, платник, позивач), а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 16.06.2024 про відмову у задоволенні позову щодо скасування повідомлення-рішення (ППР) Головного управління ДПС в Одеській області (далі також – ГУ ДПС, відповідач, контролюючий орган)  – без змін.

ТОВ отримано ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями - сидром та перрі (без додання спирту), терміном дії з 10.05.2023 до 10.05.2028.

ГУ ДПС було проведено фактичну перевірку ТОВ з питань додержання суб’єктами господарювання вимог, встановлених законодавством України, які є обов’язковими до виконання при здійсненні оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального.

За результатами фактичної перевірки складно акт від 27.11.2023, яким встановлено порушення вимог ч. 3 ст. 16 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 09.12.1995 №481/95-BP із змінами ( далі - Закон №481): не подано звіти 1-ОА за травень - 2023 року, за що передбачена відповідальність, згідно ч.2 ст.17 Закону № 481 та прийнято ППР від 22.12.2023 про застосування штрафу у розмірі 102 тис. грн.

Положеннями ч.3 ст.16 Закону №481 передбачено, що суб`єкти господарювання (у тому числі іноземні суб`єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого КМУ видавати такі ліцензії, щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, за формою, встановленою цим органом.

Згідно з абз.22 ч.2 ст.17 Закону №481 до суб`єктів господарювання  застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого КМУ видавати відповідні ліцензії, - у розмірі 17000 гривень.

Таким чином, указаним законодавчим актом закріплений обов`язок суб`єкта господарювання, який отримав ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями та здійснює таку статутну діяльність, подавати до повноважних контролюючих органів звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) алкогольних напоїв за кожний місяць до 10 числа місяця, що настає за звітним.

Порядок заповнення форми звіту №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» затверджений наказом МФУ від 11.02.2016 №49 та зареєстрований в МЮУ 03.03.2016 за №343/28473 (далі Порядок №49).

Пунктами 1-2 розд. І Порядку №49 передбачено, що звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (далі - Звіт) подають суб`єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі. Звіт в електронній формі подається засобами електронного зв`язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, як передбачено для податкової звітності.

За правилами п.6 розд.І Порядку №49 звіт складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб`єкта господарювання.

Вказаний Порядок містить порядок заповнення відповідних граф звіту, з якого вбачається, що суб`єкт господарювання при заповненні звітності форми №1-ОА має можливість вказати обсяги продукції, яка була придбана та/або реалізована, у тому числі із зазначенням кількості продукції «0».

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ отримало ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями, однак за травень – жовтень 2023 року звіти про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (форма звіту №1-ОА) не подало, що свідчить про неналежне виконання позивачем покладених на нього обов`язків.

При цьому, суд відхилив посилання платника на те, що у спірний період ним господарська діяльність не велась, а тому підприємство не повинно було заповнювати вказаний звіт, оскільки а ні Закон №481, а ні наказ №49 не містить виключень щодо звільнення суб’єктів які отримали ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями від обов`язку заповнення звітності №1-ОА.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 11 лютого 2021 року по справі №812/1019/18.

За таких підстав апеляційна скарга Товариства залишена без задоволення.