Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Анулювання пені, нарахованої на грошове зобов'язання, що помилково сплачено платником на інший бюджетний рахунок

, опубліковано 02 серпня 2024 о 10:45

Головне управління ДПС в Одеській області  повідомляє, що Законом України від 23 лютого 2024 року № 3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі - Закон № 3603-IX) врегульовано питання анулювання пені, нарахованої на грошове зобов'язання, що помилково сплачено платником на інший бюджетний рахунок.

Так, внесені Законом Закон № 3603-IX зміни передбачають викладення в новій редакції підпункту 129.9.8 пункту 129.9 статті 129 Податкового кодексу України (зі змінами, далі - ПКУ) яким встановлено, що нарахована пеня підлягає анулюванню у разі помилкової сплати платником податків грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету).

Звертаємо увагу, що відповідно до підпункту 129.9.8 пункту 129.9 статті 129 ПКУ основною умовою підтвердження обставин помилкової сплати платником податків грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 ПКУ, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов'язань.

Отже, для анулювання пені, передбаченої підпунктами 129.1.1, 129.1.3 пункту 129.1 статті 129 ПКУ за несвоєчасну сплату узгодженого грошового зобов'язання, необхідним є дотримання визначених обставин.

Першою обставиною є сплата узгодженого грошового зобов'язання платником податків на інший бюджетний рахунок, ніж той, що передбачений для сплати того чи іншого податку, збору, платежу, контроль за якими покладено на контролюючі органи.

Другою обставиною є сплата узгодженого грошового зобов'язання не пізніше законодавчо визначеного граничного строку сплати податку, збору, платежу.

Третьою обставиною є подання платником податків до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково сплаченої суми заяви у довільній формі щодо повернення з бюджету помилково сплачених сум грошового зобов'язання (крім єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) протягом 1095 днів від дня їх виникнення з обов'язковим зазначенням напряму перерахування таких коштів - на погашення грошового зобов'язання з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету.

Разом із заявою рекомендуємо повідомляти про обставини своєчасної сплати узгоджених грошових зобов'язань на інший бюджетний рахунок, ніж той, що передбачений для сплати платежу, із зазначенням інформації щодо податкового періоду та реквізитів платіжної інструкції на перерахування відповідних коштів до бюджету.

Враховуючи зазначене, у разі дотримання платниками податків, підпункту 129.9.8 пункту 129.9 статті 129 ПКУ такі платники податків звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень, зокрема від застосування до них пені, передбаченої статтею 129 ПКУ.