Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд погодився з правомірністю прийнятих рішень

, опубліковано 17 червня 2024 о 14:39

Суд апеляційної інстанції у справі № 420/5626/23 погодився з правомірністю застосування контролюючим органом до фізичної особи фінансових санкцій у сумі 30,8 тис. грн. за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску

Постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду від 29 квітня 2024 року апеляційну скаргу фізичної особи – платника податків (далі також – ФОПП, платник, позивач) залишено без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 24 липня 2023 року, яким у задоволені позову відмовлено – залишено без змін.

Позивач зареєстрований з 2001 року як ФОП та перебував на обліку в ГУ ДПС в Одеській області, основний вид діяльності «Роздрібна торгівля взуттям і шкіряними виробами в спеціалізованих магазинах», 11.01.2019 проведено державну реєстрацію «припинення» підприємницької діяльності позивача «за власним бажанням».

Позивач звернувся до суду з позовом до Головного управління ДПС в Одеській області (далі також – ГУ ДПС, відповідач, контролюючий орган) про визнання протиправним та скасування рішення відповідача від 06.08.2018 №0005575107 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску у сумі 30,8 тис. грн.

Так, спірні у даній справі правовідносини врегульовані нормами Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010р. №2464-VI (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, далі – Закон №2464-VI).

Згідно з п.2 ч.1 ст.1 Закону №2464-VI, «єдиним внеском на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» вважається консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов`язкового державного соціального страхування в обов`язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування.

До платників єдиного внеску віднесено ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування (п.4 ч.1 ст.4 Закону №2464-VI).

За змістом п.1 ч.2 ст.6 Закону №2464-VI, платник єдиного внеску зобов`язаний самостійно, своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Як загально відомо, платники єдиного внеску, окрім платників, зазначених у п.п.4,5 та 5-1 ч.1 ст.4 вищевказаного Закону, зобов`язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, окрім гірничих підприємств, які зобов`язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

Як вбачається зі змісту оскаржуваного рішення, позивачу нараховано штраф та пеню на суму недоїмки за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне неперерахування) єдиного внеску за період з 03.08.2013 по 02.08.2018.

Згідно з п.6 ч.1 ст.1 Закону №2464-VI, «недоїмка» - сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена органом доходів і зборів у випадках, передбачених цим Законом.

З обставин справи вбачається, що протягом усього спірного періоду позивачу нараховувалась недоїмка по сплаті єдиного внеску, яка, в свою чергу, фактично сплачувалася позивачкою з порушенням термінів сплати єдиного внеску.

Жодного спростування вказаних фактів та встановлених обставин позивачем під час розгляду справи наведено не було та відповідних доказів (зокрема своєчасної сплати сум єдиного внеску) не надано.

Враховуючи, що нарахування ФОПП штрафних санкцій та пені здійснювалось податковим органом на суму заборгованості зі сплати єдиного внеску, яка виникла в період з 03.08.2013р. по 02.08.2018р., позивач, у відповідності до вимог закону, був зобов`язаний своєчасно та у повному обсязі сплачувати єдиний внесок як особа, що зареєстрована як ФОП. У зв`язку із несвоєчасною сплатою позивачем єдиного внеску, податковим органом і було винесено оскаржене рішення від 06.08.2018р.

Одночасно, суд наголосив ще й на тому, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч.12 ст.9 Закону №2464-VI).

Таким чином, платник єдиного внеску зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок. За несплату або ж несвоєчасну сплату єдиного внеску накладається штраф та нараховується пеня, про що посадова особа контролюючого органу приймає рішення.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується. У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Позивачем не надано  будь-яких доказів, що підтверджують своєчасну сплату позивачем єдиного внеску. При цьому, за приписами ч.4 ст.6 Закону №2464-VI, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП така фізична особа користується правами, виконує обов`язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як ФОП.