Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків

, опубліковано 07 червня 2024 о 08:22

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що при зміні місця реєстрації громадянина, прізвища або інших реєстраційних даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків,  протягом місяця з дня виникнення таких змін необхідно подати відповідну заяву до органів Державної податкової служби щодо внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків подається за формою 5 ДР згідно додатку 12 до Положення  про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 822).

Зазначена заява подається  фізичною особою особисто або через представника (за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням)) до державної податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до державної податкової інспекції за новим місцем проживання або до будь-якої державної податкової інспекції (п. 2 розділу IХ Положення № 822).

Для заповнення заяви за формою № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу та інших документів, які підтверджують зміни таких даних (п. 3 розділу IХ Положення № 822).

Також, на сьогодні, заяву за формою № 5ДР та копії документів необхідних для внесення змін до Державного реєстру можна подати в електронному вигляді за допомогою інформаційно-комунікаційної системи «Електронний кабінет» (cabinet.gov.ua) (далі – Електронний кабінет) або скориставшись сервісом безкоштовного мобільного застосунку «Моя податкова», який розроблено для зручності платників податків Державною податковою службою України (далі – ДПС). Мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС може бути завантажений на телефони як на платформі Android, так і iOS.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Електронний кабінет складається із двох функціональних частин: відкрита (загальнодоступна) та приватна (особистий кабінет). Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів – кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua.

Для інформаційної підтримки та допомоги платникам при користуванні Електронним кабінетом відкрита приватна частина Електронного кабінету, яка містить режим «Допомога», де розміщено інструкцію користувача з кожного режиму Електронного кабінету.