Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи має право представник особи нерезидента подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ особи-нерезидента за формою № 1-РОН а який документ, підтверджує повноваження представника, який буде підлягати електронній дистанційній ідентифікації?

, опубліковано 13 травня 2024 о 15:16

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що відповідно до п. 2081.2 ст. 2081 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та п. 8.2 розділу VIII Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130 реєстрація як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає електронні послуги фізичним особам, місце постачання яких розташовано на митній території України, здійснюється на підставі заяви про реєстрацію як платника ПДВ особи-нерезидента за формою № 1-РОН «Заява про реєстрацію як платника податку на додану вартість особи-нерезидента» (далі – Заява № 1-РОН).

Заява про реєстрацію як платника ПДВ разом із копіями витягу з відповідного бізнес-реєстру (торговельного, банківського або іншого реєстру, в якому фіксується факт державної реєстрації компанії, організації), виданого в країні реєстрації такої особи-нерезидента, та документа, що підтверджує присвоєння ідентифікаційного (реєстраційного, облікового) номера (коду) нерезидента в країні його реєстрації, якщо у витягу з відповідного бізнес-реєстру не зазначені відомості про такий номер (код), подаються до Державної податкової служби України в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, шляхом електронної ідентифікації.

У розділі 5 «Представник (особа, яка подає заяву)» Заяви № 1-РОН вказуються дані про представника особи-нерезидента, який буде підлягати електронній дистанційній ідентифікації, а саме: прізвище ім’я по батькові (за наявності), контактні телефони, адреса електронної пошти.

Відповідно до вимог розділу ІІ Порядку електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 07.12.2021 № 636 електронна ідентифікація особи-нерезидента вперше здійснюється під час реєстрації такої особи-нерезидента як платника ПДВ відповідно до п. 2081.2 ст. 2081 Кодексу в електронному вигляді через електронний кабінет особи-нерезидента, яка надає електронні послуги.

Для проходження електронної ідентифікації особи-нерезидента та його представника використовуються набори ідентифікаційних даних, азначених у Заяві № 1-РОН.

При проходженні електронної ідентифікації використовується інформація щодо реєстрації особи-нерезидента у країні нерезидента, ідентифікаційні дані особи-нерезидента, яка підлягає електронній ідентифікації, дані щодо її представника, електронна адреса, сайт та доменне ім’я особи-нерезидента.

Користувачами електронного кабінету особи-нерезидента, яка надає електронні послуги, є:

особи-нерезиденти, які здійснюють електронну взаємодію через електронний кабінет особи-нерезидента, яка надає електронні послуги, після проходження електронної ідентифікації;

представники осіб-нерезидентів, яких електронно дистанційно ідентифіковано, та дані щодо яких зазначено в Заяві № 1-РОН.

Протягом 180 календарних днів з дати реєстрації особи-нерезидента як платника податку така особа нерезидент направляє до центрального органу виконавчої влади, що здійснює державну податкову політику, офіційний лист, в якому підтверджує відомості, надані при реєстрації як платника податку, в тому числі про свій ідентифікаційний (реєстраційний, обліковий) номер (код) та про представника особи-нерезидента, якого електронно дистанційно ідентифіковано.

Отже, представник особи-нерезидента має право подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ особи-нерезидента за формою № 1-РОН. Для підтвердження відомостей, про такого представника, якого електронно дистанційно ідентифіковано, особа-нерезидент протягом 180 календарних днів з дати її реєстрації як платника податку направляє до контролюючого органу офіційний лист, в якому підтверджує такі відомості.