Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На кого будуть поширюватись вимоги Кодексу щодо повідомлення контролюючого органу про відкриття/закриття рахунків власників часток товариств в обліковій системі часток товариств?

, опубліковано 25 квітня 2024 о 15:48

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що 16.03.2024 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), які запроваджені Законом України від 23 лютого 2024 року № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603).

Так, як 01.01.2024 набрали чинності зміни до Закону України «Про депозитарну систему України», згідно з якими запроваджено функціонування облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю (далі – облікова система часток товариств), що ведеться Центральним депозитарієм цінних паперів (далі – Центральний депозитарій).

Обслуговування рахунків товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю (далі – товариства) в цій системі, а саме – відкриття/закриття рахунків, проведення операцій за ними, забезпечується Центральним депозитарієм та депозитарними установами.

Отже, повідомлення контролюючого органу про відкриття/закриття рахунків власників часток товариств в обліковій системі часток товариств у строки, визначені пунктом 69.2-1 статті 69 та пунктом 69.32-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, поширюватиметься на Центральний депозитарій та депозитарні установи, які відкривають/закривають рахунки власникам часток товариств відповідно до укладених договорів (підпункт 69.2-1 статті 69 та пункт 69.32-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу).

Детальніше із нововведеннями, запровадженими Законом № 3603 можна ознайомитися в інформаційному листі №2/2024 розміщеному на вебпорталі ДПС за покликанням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/772791.html.