Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Облік товарних запасів, у тому числі для фізичних осіб – підприємців, на постійному контролі у податківців Одещині

, опубліковано 14 березня 2024 о 17:00

Головне управління ДПС в Одеській області наголошує, що відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

При цьому суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб'єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті).

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджено наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області, проведено фактичну перевірку фізичної особи – підприємця, що здійснює роздрібний продаж електроінструментів. У ході проведення перевірки встановлено здійснення реалізації товару, не облікованого у встановленому порядку, а саме відсутність документів, які б підтверджували облік та походження електроінструменту, що на момент зняття фактичних залишків ТМЦ знаходилися у місці їх продажу.

За результатами перевірки суб`єкта господарювання очікує значна сума штрафних (фінансових) санкцій, а саме понад 167 тис. гривень.

Головне управління ДПС в Одеській області наголошує на необхідності дотримання вимог законодавства всіма суб’єктами господарювання, зокрема і щодо ведення обліку товарних запасів, які повинні здійснюватися фізичними особами – підприємцями шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід'ємною частиною такого обліку.