Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ведення прозорої господарської діяльності – це показник сумлінності платника податків!

, опубліковано 01 березня 2024 о 12:41

Проблема несплати податків регулярно опиняється в центрі суспільного обговорення. На жаль, завжди знайдуться чинники, які спонукатимуть підприємців ухилятися від сплати податків. Завдання держави – мінімізувати їх за допомогою різноманітних стимулів, в тому числі заходів контролю та штрафних/фінансових санкцій.

Так, співробітниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області проведено фактичні перевірки суб’єкта господарювання, який здійснює діяльність в однієї з аптечних мереж Одеського регіону. Під час проведення контрольної розрахункової операції встановлено, що платником податків здійснювалася реалізація як лікарських засобів так й технічно складних побутових товарів без застосування програмного реєстратора розрахункових операцій та без надання відповідних розрахункових документів, що є порушенням п.1, п.2 ст.3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265).

Крім того, в порушення вимог Закону № 265 при розрахунку покупцями із використанням електронних платіжних засобів, суб’єктом господарювання не забезпечено надання відповідних фіскальних чеків споживачам.

За результатами проведених контрольно-перевірочних заходів, відповідно до норм чинного законодавства до платника очікується застосування штрафних (фінансових) санкцій на суму понад 1,3 млн. гривень за порушення законодавства щодо ведення розрахункових операцій.

Головне управління ДПС в Одеській області вкотре наголошує, на необхідності дотримання чинного законодавства, в тому числі щодо ведення розрахункових операцій. Адже виданий фіскальний чек є запорукою надходжень до бюджету та гарантією захисту прав споживачів.