Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків!

, опубліковано 27 лютого 2024 о 12:01

Головним управління ДПС в Одеській області з метою забезпечення достовірності та своєчасності відображення в приватній частині електронного кабінету IKC «Електронний кабінет» сум сплати податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску проведено аналiз записiв в iнформацiї Казначейства про надходження до бюджетiв та фондiв, за результатами якого встановлено численнi випадки невiрного заповнення платниками обов'язкових реквiзитiв платiжних інструкцій.

Зазначене ускладнює процес iдентифiкацiї платника  та відображення сплачених сум в iнтегрованих картках/електронних кабiнетах за належнiстю.

Платники пiд час сплати податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску повиннi дотримуватися наступних правил заповнення обов'язкових реквiзитiв платiжної iнструкцiй з дотриманням вимог наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквiзиту «Призначення платежу» платiжної iнструкцiї пiд час сплати ( стягнення) податкiв, зборiв, митних, iнших платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, внесення авансових платежiв (передоплати), грошової застави, а також у разi їх повернення» (далi - Порядок № 148).

Юридичнi особи (далi - головнi шдприемства) пiд час сплати податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску за фiлiї (у випадках, передбачених Кодексом) заповнюють yci обов'язковi реквiзити платiжної iнструкцiї, у т. ч.:

реквiзит «Код платника» (податковий номер головного шдприємства);

реквiзит «Код фактичного платника» (податковий номер фiлi'i);

реквiзит «Призначення платежу».

Громадяни під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) та через каси надавачів платіжних послуг заповнюють усі обов'язкові реквізити платіжної інструкції, у т. ч.:

реквізит «код фактичного платника» (податковий номер громадянина податків);

реквізит «Призначення платежу».

При цьому реквізит «Код платника» містить код надавача платіжних послуг, з використанням технічного пристрою якого або через каси якого проводиться готівковий розрахунок.

Особливо звертаємо увагу платників податків, які вступають в спадкування майна та відповідно будуть сплачувати податки, що вони повинні стати на облік в органах ДПС.  При сплаті майнових податків в платіжних інструкціях платник спадкоємець повинен зазначати свій ідентифікаційний код та ПІБ, а не код та ПІБ фізичної особи, яка померла.   

За наявності повідомлення  з Державного реєстру актів цивільного стану громадян інформації про фізичних осіб, які померли та внесення до Державного реєстру фізичних-осіб платників податків інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків  у зв’язку зі смертю, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою, інтегровані картки  за такою категорією платників закриваються автоматично.