Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тривають активні заходи податкового контролю на ринках Одещини щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів

, опубліковано 07 лютого 2024 о 17:22

Під час організації та проведення контрольно-перевірочних заходів особлива увага приділяється виявленню фактів здійснення підприємницької діяльності з порушенням порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні продажу товарів (для тих, хто потенційно має застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або програмних РРО (далі - ПРРО)).

Відповідно до аналізу податкової інформації, переважна більшість суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території одного з найбільших промислових ринків України «Промринок 7-й км», фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку другої групи не використовують РРО та/або ПРРО, що суперечить чинному законодавству.

Так, працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області на підставі отриманої інформації щодо порушень законодавства в частині проведення розрахункових операцій, проведено відповідні перевірки платників податків, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, без застосування РРО та/або ПРРО, в тому числі через мережу Інтернет.

За результатами фактичних перевірок, податківцями встановлено проведення суб’єктами господарювання розрахункових операцій без застосування РРО та/або ПРРО та належного ведення обліку товарних запасів, що свідчить про порушення продавцями п.1, п. 2 та п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями).  

Наразі до порушників очікується застосування штрафних (фінансових) санкцій на суму майже 535 тис. гривень.

Крім того, в ході проведення заходів податкового контролю працівниками Головного управління ДПС в Одеській області встановлено факт використання найманої праці працівника без належного оформлення трудових відносин. Матеріали перевірки передані до територіального управління Державної служби України з питань праці для вжиття відповідних заходів та застосування штрафних санкцій до порушника.

Задля уникнення порушень законодавства в подальшому, в ході проведення перевірок податківцями надано роз’яснення норм чинного законодавства.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що починаючи з 01 січня 2022 року, РРО та/або ПРРО не застосовуються суб’єктами господарювання, які здійснюють розрахункові операції при продажі товарів на ринку, лише платниками єдиного податку першої групи – фізичними особами – підприємцями.