Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальне про РРО/ПРРО на одеських ринках

, опубліковано 01 лютого 2024 о 11:21

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що здійснювати будь-яку господарську діяльність необхідно з дотриманням вимог законодавства у сфері розрахункових операцій усіма учасниками ринку, що  гарантує рівні конкурентні умови та захист прав споживачів, оскільки їх виконання, напряму чи опосередковано, пов’язане із поповненням державної скарбниці та є обов’язком кожного платника податків нашої держави.

Співробітниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області проводиться роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання – фізичних осіб - підприємців, які здійснюють роздрібну торгівлю на ринках регіону.

Підприємцям нагадали щодо прийняття Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» про відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Під час зустрічі особлива увага приділяється інформуванню підприємців щодо вимог порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні продажу товарів та проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій чи програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО).

Звертаємо увагу, що податкова служба застосовує виключно ризикоорієнтовний підхід при організації фактичних перевірок, зосереджуючись на діяльності платників податків, які ухиляються від виконання своїх податкових обов’язків, зокрема, щодо використання РРО або ПРРО при проведенні розрахунків.

Підкреслюємо, від повноти обсягу розрахункових операцій, проведених через РРО/ПРРО, та повноти сплати залежить обсяг надходжень до бюджету, адже для країни наразі важлива кожна сплачена до бюджету гривня. Крім того, в отриманні фіскального чеку має бути зацікавлений й пересічний споживач, адже без цього фіскального документу на продукцію не поширюється гарантія якості, неможливо притягнути до відповідальності недобросовісного продавця.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує про функціональні можливості програмних РРО від ДПС, акцентуючи увагу на їх перевагах та порядку реєстрації.

З детальною інформацією, відеоуроками, відповідями на запитання та іншими матеріалами стосовно програмних РРО платники можуть ознайомитися за посиланнями https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.