Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківцями Одещини виявлено незаконну діяльність пункту обміну валют

, опубліковано 25 січня 2024 о 12:40

Працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області під час проведення заходів податкового контролю в частині проведення операцій з обміну іноземної валюти виявлено нелегальний пункт обміну валют у центрі міста Одеси.

Особою, яка здійснювала валютні операції, не було надано дозвільних документів, які б підтвердили законність такої діяльності. Окрім того, під час аналізу інформації, що міститься у відкритих джерелах встановлено, що про вказаний пункт обміну іноземної валюти відсутні відомості в реєстрі пунктів обміну іноземної валюти, запровадженого з 1 січня 2023 року на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі» від 03.11.2022 року №2720-IX, розміщеного на сайті Національного банку України.

З метою забезпечення проведення процесуальних дій, передбачених чинним законодавством України, залучено працівників Головного управління Національної поліції в Одеській області. На фізичну особу, яка здійснювала господарську діяльність, співробітниками Національної поліції складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 164 КУпАП. Долю правопорушника вирішить суд.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує платникам податків та громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг).

Звертаємо увагу платників податків, що державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності здійснюється та регулюється Податковим кодексом України, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15 травня 2003 № 755-IV (із змінами) та іншими законодавчими актами. Державна реєстрація суб’єктів господарювання – обов’язкова умова здійснення усіх видів підприємницької діяльності та запорука законності її ведення.

Попереджаємо, що відсутність державної реєстрації  призводить до притягнення відповідних осіб до адміністративної (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та, в певних випадках, до кримінальної (ст.201 Кримінального кодексу України) відповідальності.