Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковий контроль щодо діяльності платників податків у сфері роздрібної торгівлі пальним

, опубліковано 11 січня 2024 о 17:25

Податківцями Одещини на постійній основі, у т. ч. під час дії воєнного стану в країні, здійснюється контроль щодо платників податків, які займаються роздрібною торгівлею пальним, з метою припинення незаконної діяльності у сфері торгівлі паливно-мастильними матеріалами та забезпечення прозорості ведення господарської діяльності на ринку пального і упередження ухилень від оподаткування.

Протягом січня 2024 року з метою запобігання та виявлення порушень чинного законодавства платниками податків у сфері роздрібного продажу пального, фахівцями підрозділу податкового аудиту проведено 25 фактичних перевірок АЗС (АГЗС). За результатами розгляду матеріалів фактичних перевірок до суб’єктів господарювання буде застосовано штрафні (фінансові) санкції на загальну суму 6, 955 млн гривень.

Так, працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області, проведено перевірки однієї з мереж АЗС, що здійснює діяльність в Одеському регіоні. В ході проведення фактичних перевірок встановлено чисельні порушення, у тому числі:

проведення розрахункових операцій через РРО із використанням режиму програмування для підакцизних товарів без відображення в розрахункових документах коду товарної підкатегорії згідно УКТ ЗЕД;

продаж пального без застосування РРО, зокрема за результатами співставлення фактичних залишків пального із даними рівномірів-лічильників встановлено в деяких випадках факти нестачі пального;

здійснення реалізації палива, не облікованого у встановленому порядку, а саме відсутність документів, які б підтверджували облік та походження пального, що на момент зняття фактичних залишків ТМЦ знаходилися у місці їх продажу.

За результатами перевірок до суб`єктів господарювання будуть застосовані штрафні (фінансові) санкції на загальну суму понад 4,5 млн. гривень.

Головне управління ДПС в Одеській області продовжує вживати заходи за цим напрямком та наголошує на необхідності дотримання вимог законодавства всіма учасниками ринку обігу пального.