Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Не декларуєте працівників – сплатіть штраф!

, опубліковано 15 грудня 2023 о 11:08

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що одним із напрямів діяльності податкової служби є здійснення контролю за дотриманням роботодавцями законодавства щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства.

Не рідкість і випадки, коли роботодавці підмінюють трудові договори з найманими працівниками договорами цивільно-правового характеру про виконання робіт (надання послуг) ухиляючись від сплати у повному обсязі обов’язкових платежів до бюджету та позбавляють працівників у майбутньому всіх соціальних гарантій.

Звертаємо увагу, що законодавством чітко розмежовано випадки, за яких можливе оформлення відносин шляхом укладення цивільних договорів про виконання робіт надання послуг, а за яких — лише трудових.

Під час проведення перевірок органами ДПС відносини будуть визнаватися трудовими за наявності, зокрема, але не виключно, однієї з таких ознак:

робота виконується відповідно до вказівок і під контролем роботодавця, а працівник інтегрований в його організаційну структуру;

робота виконується відповідно до визначеного роботодавцем графіка;

робота передбачає надання інструментів, матеріалів і механізмів стороною, яка замовила роботу;

періодична виплата винагороди працівникові;

надання працівнику щотижневих вихідних днів і щорічної відпустки;

оплата стороною, яка замовила проведення робіт поїздок, що виконуються працівником для здійснення роботи.

Зазначаємо, що якщо договір цивільно-правового характеру, укладений з працівником, містить хоч одну ознаку трудового договору, то такі відносини можна вважати трудовими. Наявність ознак трудового договору в договорах цивільно-правового характеру є підставою для визначення їх недійсними. А це, в свою чергу, є підставою для накладання штрафних санкцій на роботодавців.

З метою контролю за дотриманням законодавства в частині контролю за дотриманням роботодавцями законодавства щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), працівниками відділу фактичних перевірок Головного управління ДПС в Одеській області проведено фактичну перевірку одного з платників податків, що здійснює діяльність в Одеському регіоні. В ході проведення перевірки податківцями встановлено факти укладення договорів цивільно-правового характеру, які підпадають під дію трудових договорів, з 12 працівниками. Таким чином, актом перевірки зафіксовано використання праці 12 найманих працівників, трудові відносини з якими були не оформлені відповідно чинного законодавства. Матеріали перевірки направлено до Південного міжрегіонального управління з питань праці (далі – Міжрегіональне управління) для вжиття заходів в межах компетенції. За результатами розгляду матеріалів перевірки, Міжрегіональним управлінням встановлено наявність підстав для притягнення до відповідальності суб’єкта господарювання та прийнято рішення про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами на підставі абзацу 2 частини другої статті 265 Кодексу Законів про працю України за фактичний допуск 1 (одного) працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) у розмірі 804 000 грн. 00 коп.

Враховуючи викладене, Головне управління ДПС в Одеській області для запобігання негативним наслідкам для платників податків у подальшому просить уникати випадків підміни трудових договорів з найманими працівниками цивільними договорами про виконання робіт (надання послуг).

Також нагадуємо, що легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості - є одним з ключових напрямків роботи усіх державних органів, і вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями - як державі, так і самим працівникам.