Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків!

, опубліковано 22 листопада 2023 о 12:55

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що з 01 грудня 2023 року дотримання платниками нормативних вимог щодо заповнення обов’язкових реквізитів платіжних інструкцій, у т.ч. структурованого формату реквізиту «Призначення платежу», згідно з міжнародним стандартом ISO 20022, набуває особливої актуальності.

Інші обов’язкові реквізити платіжної інструкції, зокрема «Код платника» та/або «Код фактичного платника» (у випадках коли платник ініціює платіжну операцію за фактичного платника), повинні заповнюватися відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 року № 163 (далі – Інструкція    № 163) (пункти 37, 40 розділу II Інструкції № 163).

У зв’язку з тим, що згідно з Інструкцією № 163 обов’язкові реквізити платіжної інструкції вже містять реквізити «Код платника» та «Код фактичного платника», то Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесених авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584,  заповнення у реквізиті «Призначення платежу»  платіжної інструкції зазначених реквізитів не передбачено.

Правила заповнення реквізитів у блоці реквізитів «Фактичний платник» детально описано в документі «Система електронних платежів Національного банку України  (шифр СЕП - 4). Загальні правила реалізації стандарту ISO 20022, спільні для всіх інструментів. Частина 2. Ідентифікація» та в «Спеціфікації повідомлення pacs.008 «Кредитовий переказ коштів клієнта на рівні агентів», які розміщені на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку https://bank.gov.ua/ua/payments/project-iso20022.

Національним банком України повідомлено, що дата впровадження (01 грудня 2023 року) виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватись не буде.