Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо необхідності своєчасної сплати, погашення заборгованості з єдиного внеску та наслідки несплати

, опубліковано 31 жовтня 2023 о 10:54

«Питання погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування перебуває на особливому контролі. З цією метою Головним управлінням ДПС в Одеській області постійно вживаються заходи щодо погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску», - повідомив начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС в Одеській області Андрій Зарицький.

По Одеській області, на жаль, є значна кількість платників податків, які протягом тривалого часу не сплачують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

На сьогоднішній день заборгованість зі сплати єдиного внеску в цілому по області становить більше 1 млрд гривень. Це не тільки перешкоджає економічному зростанню регіону, а ще й створює дефіцит коштів для виплати пенсій нинішнім пенсіонерам.

 Відповідно до статті 25 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами та доповненями, далі – Закон 2464), платнику, у якого виник борг, Головним управлінням ДПС в Одеській області надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки). На погашення вказаних у вимозі сум платнику податків надається десять календарних днів згідно з пунктом 5 розділу VI Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня отримання вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку, вимога передається державній виконавчій службі для примусового стягнення відповідно до Закону України від 02.06.2016 №1404-VIII «Про виконавче провадження» (зі змінами та доповненями, далі – Закон № 1404-VIII).

Заходами примусового виконання рішень про стягнення заборгованості відповідно до Закону № 1404-VI «Про виконавче провадження» (зі змінами та доповненями) є:

звернення стягнення на майно боржника, у тому числі на грошові кошти;

звернення стягнення на заробітну плату, інші доходи, пенсію, стипендію боржника, тощо.

Андрій Зарицький зауважив, що боржникам – фізичним особам –підприємцям, слід пам’ятати про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте нерухоме та рухоме майно такої фізичної особи. Також до боржників – фізичних осіб вживаються заходи щодо арешту рахунків, у тому числі, хто є власником банківських карток.

За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до платників, застосовуються фінансові санкції (штрафи та пеня) згідно з частинами 10, 11 статті 25 Закону 2464.

Право не сплачувати єдиний внесок під час воєнного стану не передбачає зарахування відповідних періодів роботи до страхового стажу відповідно до Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески. Звертаємо увагу платників податків, що період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

«В  умовах повномасштабної війни одним з головних чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Своєчасно сплачений єдиний внесок та погашені борги з єдиного внеску важливі, як ніколи. Це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного», – наголосив Андрій Зарицький.