Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одещина: за січень-червень 2023 року платниками податків сплачено 41,3 млн грн екологічного податку

, опубліковано 13 липня 2023 о 15:41

Протягом шести місяців поточного року підприємства регіону спрямували до бюджетів усіх рівнів 41,3 млн грн екологічного податку, що на 8,7 млн грн більше показників аналогічного періоду минулого року.

Як зазначив в. о. начальника Головного управління ДПС в Одеській області Микола Бородюк, із загальної суми надходжень екологічного податку, до державного бюджету платники податків регіону перерахували 28,3 млн грн та майже 13 млн грн – до місцевих скарбниць.

Нагадуємо, що згідно з п. 242.1 ст. 242 Податкового кодексу України (із змінами, далі – ПКУ) об'єктом та базою оподаткування екологічним податком є:

- обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;

- обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються безпосередньо у водні об'єкти;

- обсяги та види (класи) розміщених відходів, крім обсягів та видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання;

- обсяги та категорія радіоактивних відходів, що утворюються внаслідок діяльності суб'єктів господарювання та/або тимчасово зберігаються їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк;

- обсяги електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок (атомних електростанцій).

База оподаткування екологічним податком за викиди двоокису вуглецю за результатами податкового (звітного) року зменшується на обсяг таких викидів у розмірі 500 тонн за рік (п. 242.4 ст. 242 ПКУ).

Звертаємо увагу, що 06 травня 2023 року набрав чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно», яким на період воєнного стану для платників, об’єкти яких зареєстровані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, запроваджене тимчасове скасування сплати екологічного податку. Перелік областей, де проводяться бойові дії, або тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України. 

Детальніше - за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/ekologichniy-podatok/osoblivosti-spravlyannya-podatku--zboru/679059.html