Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За І півріччя 2023 року платниками податків Одещини сплачено 10,5 млрд грн ПДФО

, опубліковано 10 липня 2023 о 16:26

«Протягом січня-червня 2023 року платниками податків регіону сплачено 10,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Це на 2 млрд грн  або на 23,5 відс більше за показник аналогічного періоду минулого року. Із загальної суми надходжень до державного бюджету сплачено 2,2 млрд грн, а до бюджетів громад області – 8,3 млрд гривень», - зазначив в. о. начальника Головного управління ДПС в Одеській області Микола Бородюк.

Нагадуємо, що оподаткування податку на доходи фізичних осіб регулюється розділом ІV Податкового кодексу України.

Платниками податку на доходи фізичних осіб є:

фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

фізична особа - резидент, яка володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, у частині мінімального податкового зобов’язання;

фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;

податковий агент.

Якщо фізична особа – платник податку вперше отримує оподатковувані доходи всередині податкового періоду, то перший податковий період розпочинається з дня отримання таких доходів.

Звертаємо увагу, 31 липня спливає термін сплати за червень 2023 року податку на доходи фізичних осіб від оподаткування доходів, нарахованих у вигляді:

- процентів на поточний або депозитний банківський рахунок;

- процентів на вклади члена кредитної спілки.

Крім того, 31 липня є граничним днем перерахування за червень 2023 року податковим агентом податку на доходи фізичних осіб за попередній місяць, у разі якщо оподатковуваний дохід нараховувався податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку.

А також, 31.07.2023 року останній день сплати сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначених у річній декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність та громадянами.