Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заповнення колонки 3 рядка 7 «Сума штрафу» розд. ІІ додатка 1 (додатка 2) до податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

, опубліковано 01 червня 2023 о 08:30

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що форма податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 10.11.2022 № 371) (далі – Декларація), передбачає заповнення додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) та додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості), які є її невід’ємною частиною.

Згідно з приміткою 23 інформації до додатка 1 та приміткою 22 інформації до додатка 2 у рядку 7 «Сума штрафу» розд. ІІ «Уточнення податкового зобов’язання» (далі – рядок 7) додатка 1 (додатка 2) зазначається розмір штрафної санкції, що застосовується у разі заниження у раніше поданій Декларації суми податкових зобов’язань, що самостійно узгоджується платником, визначеної згідно з нормами підпунктів «а» або «б» абзацу четвертого п. 50.1 ст. 50 глави 2 розд. II Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у раніше поданій Декларації, розраховує суму штрафу у додатку 1 (додатку 2), значення якої переносить до Декларації. При цьому, якщо сума недоплати визначена Декларацією з типом «Уточнююча», застосовується штраф у розмірі 3 відс., з типом «Звітна» («Звітна нова») – у розмірі 5 відсотків.

Враховуючи викладене, у разі заниження суми податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нарахованого за житлову нерухомість, у графі 3 рядка 7 додатка 1 зазначається сума штрафу у розмірі 3 відс. або 5 відс. на суми недоплати податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, термін сплати яких на момент подання Декларації минув, яка розраховується за формулою:

(сума показників граф з 4 по 7 рядка 5.2 додатка 1) х 3 відс. або 5 відсотків.

Значення графи 3 рядка 7 додатка 1 переноситься до рядка 5.4 «сума штрафу» Декларації.    У разі заниження суми податкового зобов’язання, нарахованого за  нежитлову  нерухомість, у графі 3 рядка 7 додатка 2 зазначається сума штрафу у розмірі 3 відс. або 5 відс. на суми недоплати податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, термін сплати яких на момент подання Декларації минув, яка розраховується за формулою:

(сума показників граф з 4 по 7 рядка 5.2 додатка 2) х 3 відс.  або 5 відсотків.

Значення графи 3 рядка 7 додатка 2 переноситься до рядка 6.4 «сума штрафу» Декларації.