Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За земельні ділянки, які не використовуються у господарської діяльності фізичної особи - підприємця (платника єдиного податку 2 групи), МПЗ нараховує контролюючий орган

, опубліковано 21 квітня 2023 о 09:00

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що для фізичної особи – підприємця платника єдиного податку другої групи (далі - ФОП) різниця між сумою загального мінімального податкового зобов'язання (далі - МПЗ) та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок обчислюється шляхом віднімання від загального МПЗ загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

У разі, якщо ФОП орендує дві земельні ділянки і використовує їх у своїй діяльності, про що подане Повідомлення за формою № 20-ОПП, але у власності як фізична особа має ще інші землі сільськогосподарського призначення, які не використовує у своїй діяльності, то такий ФОП нараховує МПЗ за земельні ділянки, які використовує у своїй господарській діяльності.

При цьому за земельні ділянки, які не використовуються у господарської діяльності МПЗ нараховує контролюючий орган (п. 297 прим.1 .2 ст. 297 прим.1 Податкового кодексу України).

Детальніше, з відповідями на питання щодо визначення мінімального податкового зобов’язання можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/655500.html.