Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Справляння рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводної сировини у 2023 році

, опубліковано 15 березня 2023 о 08:35

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, про порядок справляння рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану (далі - рентна плата за користування надрами для видобування вуглеводної сировини) регламентується пунктом 257.1 ст. 257 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Пунктом 257.1 ст. 257 ПКУ встановлено, що базовий податковий (звітний) період, зокрема, для рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводної сировини, дорівнює календарному місяцю.

З урахуванням норм пп. 49.18.1 п. 49.18 ст. 49 та пп. 257.3.1 п. 257.3 ст. 257 ПКУ платник рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводної сировини протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, подає до контролюючого органу за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, податкову декларацію, яка містить, зокрема розрахунок з рентної плати для видобування вуглеводневої сировини (додаток 21до Податкової декларації з рентної плати):

за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини, у разі розміщення такої ділянки надр у межах території України;

за місцем обліку платника рентної плати у разі розміщення ділянки надр, з якої видобуто корисні копалини, в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України.

Форма Податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 07 листопада 2016 року № 927), зі змінами та доповненнями.

Сума податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводної сировини, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) місяць, сплачується платником до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації (абзац перший п. 257.5 ст. 257 ПКУ).