Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються доходи, які виплачуються на користь нерезидента в рамках контрольованих операцій, у разі порушення принципу «витягнутої руки»

, опубліковано 14 березня 2023 о 08:30

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що змінами, внесеними до підпункту 14.1.49 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового кодексу України (зі змінами та доповненнями, далі - ПКУ), які набули чинності з 01.01.2021, розширено визначення «Дивіденди», якими  передбачено, що для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються доходи, які виплачуються на користь нерезидента в рамках контрольованих операцій, у разі порушення принципу «витягнутої руки». 

Зокрема, відхилення сум заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту, зазначеному у підпунктах "а", "в", "г" підпункту 39.2.1.1 підпункту 39.2.1 пункту 39,2 статті 39 розділу I ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу "витягнутої руки".

Дохід, який прирівнюється до дивідендів, виникає виключно при одночасній наявності двох умов, а саме:

здійснення контрольованих операцій з нерезидентами;

проведення в цій операції коригування, в зв’язку  з недотриманням принципу «витягнутої руки», як самостійного, так і коригування проведеного контролюючим органом.  

Операції з нерезидентами, у яких здійснюється виплата доходу, що прирівнюється Кодексом до дивідендів, у грошовій чи майновій формі, є об'єктом оподаткування податком на доходи нерезидентів відповідно до правил абзаців другого та третього підпункту 141.4.2 пункту 141.4 статті 141 розділу III ПКУ. 

При виплаті нерезиденту доходу, прирівняного до дивідендів, у грошовій формі податок на доходи нерезидента утримується з такого доходу та за рахунок нерезидента за ставкою в розмірі 15 відсотків від суми доходу. 

Податок сплачується до бюджету до граничної дати подання звіту про контрольовані операції за відповідний звітний (податковий) рік у порядку, визначеному абзацом другим підпункту 141.4.2 пункту 141.4 статті 141 розділу III ПКУ.

Відповідно до абзацу третього підпункту 141.4.2 пункту 141.4 статті 141 розділу III ПКУ, якщо дохід виплачується нерезиденту у будь-якій формі, відмінній від грошової, або якщо податок на доходи нерезидента не було утримано з відповідного доходу під час виплати, такий податок підлягає нарахуванню та сплаті за спеціальною формулою розрахунку податкових зобов'язань.