Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок оформлення довіреності, виданої юридичною особою на представництво її інтересів, пов’язаних із сплатою податків

, опубліковано 10 березня 2023 о 08:52

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що відповідно до пункту 19.2 статті 19 ПКУ представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. 

Представник платника податків користується правами, встановленими ПКУ для платників податків (пункт 19.3 статті 19 ПКУ). 

Згідно зі статтею 244 Цивільного кодексу України представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. 

Представництво за довіреністю може ґрунтуватися на акті органу юридичної особи. 

Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі. 

Довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків, встановлених частиною четвертою стаття 245 ЦКУ (частина друга статті 245 ЦКУ). 

Довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами (стаття 246 ЦКУ). 

Представництво за довіреність припиняється, зокрема у разі припинення юридичної особи, яка видала довіреність (пункт 4 статті 248 ЦКУ). 

Враховуючи викладене, довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.