Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія 2023: сума боргу (кредиту), прощена кредитором, підлягає декларуванню

, опубліковано 02 березня 2023 о 08:30

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що прощення боргу – це один із варіантів припинення зобов’язання. Він полягає у тому, що кредитор звільняє боржника від виконання його обов’язку за договором.

При цьому кредитор зобов’язаний повідомити платника  – боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладання відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників ПДФО, за підсумками звітного періоду, у якому борг було прощено.

У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному п.п. «д» п.п. 164.2.17. п. 164.2. ст. 164 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 зі змінами (далі Кодекс), такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів, визначених цим підпунктом.

Не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку дохід у вигляді:

- основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкруцтва, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітнього податкового року;

- суми процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкруцтва, до закінчення строку позовної давності;

- основної суми боргу (кредиту) платника податку за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкруцтва, до закінчення строку позовної давності.

Отже, якщо кредитором (банком) було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту), про що повідомлено боржника, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом. Відтак, цей дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу виходячи з норм підпункту 164.2 «д» статті 164 Кодексу. Він відображається в податковій декларації про майновий стан і доходи у  рядку 10.13 «Інші доходи». Окрім того, зазначений дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

Нагадаємо, що термін подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік до 1 травня 2023 року.

Відповідно до п.49.1 ст.49 Кодексу податкова декларація подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків. 

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання податкової декларації про майновий стан і доходи, а саме: особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомлення про вручення та з описом вкладання; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.