Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо визначення принципу «витягнутої руки» при здійсненні контрольованих операцій

, опубліковано 24 лютого 2023 о 08:30

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує щодо визначення принципу «витягнутої руки» при здійсненні контрольованих операцій.

Принцип "витягнутої руки" визначений пунктом 39.1 статті 39 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-Ⅵ, із змінами (далі – Податковий кодекс). 

Так, підпунктом 39.1.1 пункту 39.1 статті 39 Податкового кодексу визначено, що платник податку, який бере участь у контрольованій операції, повинен визначати обсяг його оподатковуваного прибутку відповідно до принципу "витягнутої руки" (об'єкта оподаткування - у випадках, якщо застосування принципу "витягнутої руки" передбачено цим Кодексом або міжнародними договорами).

При цьому, відповідно до п.п.39.1.2 п.39.1 ст.39 Податкового кодексу обсяг оподатковуваного прибутку (об'єкта оподаткування), отриманого платником податку, який бере участь в одній чи більше контрольованих операціях, вважається таким, що відповідає принципу "витягнутої руки", якщо умови зазначених операцій не відрізняються від умов, що застосовуються між непов'язаними особами у співставних неконтрольованих операціях.

Якщо умови в одній чи більше контрольованих операціях не відповідають принципу "витягнутої руки", прибуток, який був би нарахований платнику податків в умовах контрольованої операції, що відповідає зазначеному принципу, включається до оподатковуваного прибутку (об'єкта оподаткування) платника податку (п.п. 39.1.3. п.39.1 ст.39 Податкового кодексу).

Відповідно до п.п.39.1.4 п.39.1 ст.39 Податкового кодексу встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки" проводиться за методами, визначеними пунктом 39.3 цієї статті, з метою перевірки правильності, повноти нарахування та сплати податку на прибуток підприємств.