Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни до форми Податкової декларації екологічного податку

, опубліковано 17 січня 2023 о 09:00

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що відповідно до п. 250.1 ст. 250 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), базовий податковий (звітний) період для платників екологічного податку дорівнює календарному кварталу.

Платники податку складають податкові декларації екологічного податку за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.

Згідно з абзацами першим і другим п. 46.6 ст. 46 ПКУ, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, який затвердив такі форми, зобов'язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

У разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абзац перший п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

16 серпня 2022 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.07.2022 №206 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку» (далі – Наказ №206), яким внесено зміни до форми Податкової декларації екологічного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №715 (далі - Декларація).

Основні зміни, що містяться у новій формі Декларації:

У формі Декларації з'явилася комірка для зазначення реєстраційного номеру декларації в контролюючому органі, що уточняється(рядки 1 заголовної частини декларації та додатках 1-6 до неї (поряд з позначкою «уточнююча»)).

Також замість зазначення коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ буде вказуватися код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці (рядок 2 декларації та рядки 3 додатків 1-6 до неї).

У додатках до цієї форми Декларації вказуватимуть:

– код територіальної громади, визначений за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Мінгромад від 26.11.2020 р. № 290 (далі – Кодифікатор), на території якої знаходиться стаціонарне джерело забруднення;

– код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за Кодифікатором, за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення.

З огляду на те, що базовим податковим (звітним) періодом для екологічного податку є календарний квартал, то Декларація за формою із змінами, внесеними Наказом №206, вперше подається:

за звітний період - IV квартал 2022 року;

при самостійному виправленні помилок, допущених за минулі податкові (звітні) періоди - з 01.01.2023.