Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За 2022 рік платники податків Одеського регіону сплатили 5,9 млрд грн ПДВ

, опубліковано 13 січня 2023 о 10:38

"За січень-грудень 2022 року платники області перерахували до державного бюджету 5,9 млрд грн ПДВ, що на 71 млн грн більше, ніж за січень - грудень 2021 року", - повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС в Одеській області Руслан Хван.

У тому числі за грудень 2022 року сплачено 529,6 млн грн ПДВ.

Найбільший внесок у наповнення бюджету зі сплати ПДВ забезпечили підприємства таких галузей економіки, як «Торгівля», «Промисловість», а також «Транспорт і зв'язок».

Станом на 31 грудня 2022 року на обліку в податковій службі області  рахуються 15148 платників ПДВ, серед яких 14081 юридична особа та 1067 фізичних осіб – підприємців.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, з 1 січня 2023 року припиняють дію податкові пільги:

- які надавалися в галузі кінематографії, космічної діяльності та постачання програмної продукції (п.3, 261 та 61 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України):

- кінематографія – закінчується дія режиму звільнення від оподаткування ПДВ при ввезенні на митну територію України окремих товарів, які використовуються в галузі кінематографії;

- космічна галузь – закінчується дія режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України суб’єктами космічної діяльності окремих товарів, визначених Митним кодексом України, а також звільнення від оподаткування операцій з постачання на митній території України результатів науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт, які виконувалися для потреб космічної діяльності;

- постачання програмної продукції – закінчується дія режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції;

- які тимчасово, до 1 січня 2023 року, надавались готелям і подібним засобам тимчасового розміщування щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання) за ставкою у розмірі 7 відсотків (п. 74 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України). Водночас вказана пільга продовжує застосовуватись відповідно до підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України.