Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Верховним судом підтверджено правомірність застосування податківцями Одещини штрафних санкцій за порушення строків реєстрації податкових накладних на суму 1,3 млн гривень

, опубліковано 27 грудня 2022 о 10:50

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що Касаційним адміністративним судом у складі Верховного суду за результатом розгляду касаційної скарги юридичної особи було залишено в силі рішення судів першої та апеляційної інстанцій, які були проголошені на користь Головного управління ДПС в Одеській області.

У відповідності до фактичних обставин, в рамках проведеної контролюючим органом камеральної перевірки своєчасності реєстрації податкових накладних підприємства, дата виписки яких припадає на 2017 – 2018 роки, було складено акт із відображенням порушень вимог п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України, та винесено податкове повідомлення-рішення щодо нарахування штрафної санкції у загальному розмірі 1314491,32 грн.

Одеським окружним адміністративним судом та П’ятим апеляційним адміністративним судом відмовлено у задоволенні позовних вимог суб’єкта господарювання щодо скасування визначеного податкового повідомлення-рішення у повному обсязі.

За наслідком розгляду касаційної скарги Верховним судом прийнято постанову від 08 грудня 2022 року, згідно тексту якої судом надано оцінку діям контролюючого органу та правомірності застосування штрафної санкції.

У рішенні наголошено, що за приписами пункту 12 Порядку № 1307 у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, та у разі складання податкової накладної за щоденним підсумком операцій у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН « 100000000000».

Пунктом 120-1.1 статті 120-1 ПК України встановлено юридичну відповідальність за порушення платником податку на додану вартість граничного строку для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної. При цьому законодавець окреслює ряд виключень, а саме визначено коло різновидів податкових накладних, за несвоєчасну реєстрацію яких платник податку на додану вартість не підлягатиме юридичній відповідальності у порядку цієї норми.

Так, диспозиція пункту 120-1.1 статті 120-1 ПК України передбачає, що штраф не застосовується за порушення граничних строків для реєстрації податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

Тобто, для звільнення від відповідальності необхідна наявність двох обов`язкових складових: податкова накладна не повинна надаватися отримувачу (покупцю) та, водночас, повинна бути складена на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

У спірній ситуації судом апеляційної інстанції, зокрема, з`ясовано, що податкові накладні, які зареєстровані позивачем з порушенням граничного строку, встановленого пунктом 201.10 статті 201 ПК України, містять код ставки «20», що свідчить про те, що останні складені на постачання товарів/послуг для операцій, що оподатковуються податком на додану вартість за основною ставкою.

З урахуванням відсутності дослідження судами першої та апеляційної інстанцій всіх обставин, щодо яких наголошував контролюючий орган, Верховним судом була встановлена обґрунтованість оскарженого податкового повідомлення-рішення Головного управління ДПС в Одеській області.