Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Правомірність винесення податкових повідомлень-рішень по зобов’язанню зі сплати орендної плати за земельну ділянку

, опубліковано 19 грудня 2022 о 13:52

П’ятим апеляційним адміністративним судом за результатом розгляду 14.12.2022 судової справи підтримано позицію Головного управління ДПС в Одеській області щодо правомірності податкових повідомлень-рішень за платежем «орендна плата з фізичних осіб» за 2017, 2018, 2019, 2020 та 2021 роки.

В рамках наявних обставин, між Одеською міською радою та платником податків укладено договір орендної плати за землю, який станом на теперішній час вважається дійсним.

Згідно зі ст. 206 ЗК України використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Відповідно до п. 288.1 ст. 288 ПК України, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Одеською міською радою 21.01.2021 року був наданий лист до Головного управління ДПС в Одеській області щодо переліку існуючих договорів оренди землі станом на 01.01.2021 року. 

Судом апеляційної інстанції за результатом розгляду справи, було наголошено, що посилання платника податків на втрату чинності відповідного договору оренди землі не підтверджується належними доказами.

При цьому, платником не було виконано своїх прямих обов’язків стосовно переоформлення прав на користування земельною ділянкою, що прямо зазначено у відповідному договорі.

Враховуючи встановлені обставини справи, суд зазначив, що контролюючим органом правомірно прийняті оскаржувані податкові повідомлення - рішення, з огляду на існування діючого договору оренди земельної ділянки.