Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо оподаткування акцизним податком виробників електричної енергії

, опубліковано 05 грудня 2022 о 08:30

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» приведено у відповідність норми Податкового кодексу України (далі - Кодекс) до положення Закону України «Про ринок електричної енергії», а саме:

виключення з переліку платників акцизного податку оптового постачальника електричної енергії ( підпункт 212.1.12 пункту 212.1 статті 212 Кодексу);

уточнення визначення платників акцизного податку – виробника електричної енергії ( підпункт 212.1.13 пункту 212.1 статті 212 Кодексу).

Так, платниками акцизного податку визначено виробників електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її на ринку електричної енергії.

Уточнено і перелік операцій, які є об’єктом оподаткування акцизним податком, зокрема, передача для власного споживання в межах одного підприємства електричної енергії, що вироблена на цьому підприємстві, виключена з об’єкта оподаткування. Тобто виробники електричної енергії не будуть сплачувати акцизний податок з електроенергії для власного споживання.

Довідково: До операцій, що є об’єктом оподаткування акцизним податком належать і реалізація та/або передача в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, своїм працівникам, а також здійснення внесків підакцизними товарами (продукцією) до статутного капіталу. Водночас, норма підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу не поширюється на операції з передачі в межах одного підприємства електричної енергії ( за кодом 2716 00 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), виробленої на об’єктах електроенергетики.