Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування ПДФО та військовим збором іноземних доходів

, опубліковано 11 жовтня 2022 о 13:56

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2022 р. N 992 “Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України”, фізичні особи, які є громадянами України та працюють (тимчасово або постійно) за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані як із джерел в Україні, так і іноземні доходи.

Зазначені платники податків у випадку одержання іноземних доходів зобов'язані подати річну Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) до податкового органу за місцем своєї реєстрації (зазначеної в паспорті).

До осіб, які одержують іноземні доходи, зокрема, можуть бути віднесені: особи, які виїжджають за кордон на сільськогосподарські роботи; для надання послуг домашнього персоналу (домробітниці, гувернантки, вихователі, економки, няньки, кухарі, покоївки, водії, садівники, доглядальниці, санітарки, прибиральниці, мийники посуду, перекладачі тощо), а також моряки, що працюють на судах іноземних судновласників. Крім того, доходи, отримані платниками податків – фізичними особами – резидентами, які працюють у представництвах або консульствах іноземних держав, теж слід розглядати як іноземні, суму яких має бути включено до загального річного оподатковуваного доходу такого платника.

Оподаткування доходів зазначених категорій громадян відповідно до положень Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ),  здійснюється в загальновстановленому порядку, передбаченому для громадян, які одержують іноземні доходи: ці доходи включаються до загального річного оподатковуваного доходу платника податків – отримувача, відображаються в річній Декларації й оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) за ставкою, визначеною в п. 167.1 ПКУ, а саме 18 відсотків.

Також вказаний дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ).

Ставка військового збору становить 1,5 відсотки об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ).

Доходи, отримані фізичними особами – резидентами (громадянами України) із джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу, крім доходів, які не підлягають оподатковуванню в Україні згідно з нормами такого міжнародного договору (п. 3.2 ПКУ), згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Для одержання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов'язаний одержати від державного органу країни, де було отримано дохід (прибуток), уповноваженого стягувати такий податок, довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об'єкт оподатковування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, у відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

ПДФО та військовий збір, зазначений у поданій Декларації, сплачується фізичною особою самостійно до 1 серпня року, наступного за звітним.