Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обчислення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з фізичних осіб

, опубліковано 22 вересня 2022 о 10:45

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначено статтею 266  Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс).

Платниками податку на нерухоме майно  є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі його частка.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника.

Податковою адресою платника податків фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

У разі незгоди платника податків з обчисленою контролюючим органом у податковому повідомленні-рішенні суми податку, Кодексом надано право платникам звертатися з письмовою заявою до контролюючих органів за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

об'єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

права користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган за місцем реєстрації платника проводить перерахунок суми податку і надсилає чи вручає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Державною податковою службою запроваджено електронний сервіс «Електронний кабінет платника» з використанням якого платники мають можливість доступу у режимі реального часу до даних інтегрованих карток платників, а також отримання підтверджуючого документу щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення.

Платник податків, який обирає спосіб взаємодії з контролюючим органом засобами електронного зв’язку в електронній формі, зобов’язаний повідомити контролюючому органу свою електронну адресу шляхом внесення цієї інформації до своїх облікових даних через електронний кабінет.

Платник податків за допомогою особистого ключа користується електронним кабінетом за посиланням яке розміщене на нашому офіційному сайті.

Крім цього, фізичні особи мають змогу сплатити податки, збори, платежі та єдиний внесок, скориставшись однією з платіжних систем. Для цього в електронному кабінеті реалізована можливість автоматичного заповнення платіжного доручення.