Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія 2022: на Одещині свої доходи задекларували 508 мільйонерів

, опубліковано 23 серпня 2022 о 11:12

За результатами компанії декларування по Одеській області станом на 1 серпня 2022 року 508 громадян подали декларації про майновий стан і доходи за  2021 рік та задекларували дохід, що перевищує 1 млн гривень.

Порівняно з минулим роком кількість мільйонерів зросла на 127 осіб. Загальна задекларована сума доходу таких платників склала 6,8 млрд грн, з яких самостійно нараховано до сплати 67,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 65,8 млн грн військового збору.

Найстаршому «мільйонеру» – 85 років (доходи, отримані за межами України), а наймолодшому – 14 років (дохід отриманий в наслідок успадкування майна).

Дохід понад 100,0 млн грн задекларували 15 громадян, на загальну суму 4,2 млрд грн, з яких сплачено 27,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 54,9 млн грн військового збору. Значну частку складають доходи, отримані мешканцями м.Одеса в наслідок ліквідації іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, платником податків-акціонером (учасником, партнером, засновником, пайовиком, контролюючою особою) іноземної юридичної компанії.

Зокрема 2 661 громадянин скористався правом на податкову знижку, сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету складає 10,7 млн грн, з яких повернуто ПДФО – 2 093 громадянам на загальну суму  7,5 млн гривень.

До питомих витрат, які дозволені для включення до податкової знижки, належать:

- суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (2 165 осіб на суму 47,9 млн грн);

- частина сплачених процентів за іпотечним житловим кредитом у порядку, встановленому статтею 175 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) (38 осіб на суму 2,3 млн грн);

- сплата страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення (482 особи на суму 7,2 млн грн);

- оплата допоміжних репродуктивних технологій (31 особа на суму 2,4 млн грн);

- сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг із лікування такого платника податку  або членів його сім’ї першого ступеня споріднення (7 осіб на загальну суму 0,4 млн грн.);

- сума коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу на альтернативні види палива;

- сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи;

- сплата коштів на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла.

Відповідно до пп. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

Пунктом 20 підрозд. I розд. XX "Перехідні положення" ПКУ установлено, що за результатами 2021 та 2022 років при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень ст. 166 ПКУ до податкової знижки платника податку на доходи фізичних осіб у звітному податковому році в повному обсязі включаються витрати на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, придбання лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, необхідних для лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого або витягу з Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров'я, витрати на вакцинування для профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також витрати на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачених страховику-резиденту за договорами страхування на випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, такого платника податку та членів його сім'ї першого ступеня споріднення.

Нагадуємо, що громадяни, які мають право на податкову знижку можуть подати декларацію про майновий стан і доходи за  2021 рік до 31.12.2022 (включно).