Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вебінар з представниками аграрного сектору у рамках дії комунікаційної податкової платформи

, опубліковано 05 серпня 2022 о 14:55

Головне управління ДПС в Одеській області 04 серпня 2022 року долучилося до вебінару щодо актуальних питань реєстрації/зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування підприємств аграрного сектору регіону, який відбувся за ініціативою громадської організації “Аграрний радник” у рамках дії комунікаційної податкової платформи.

У заході взяли участь директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, заступник начальника відділу роботи з ризиками, моніторингу операцій та ризиків управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС в Одеській області Денис Сухачов, партнер Одеського офісу юридичної компанії “Армада” Ігор Мунтяну та понад 165 керівників сільгосподарських підприємств Одещини.

Відкриваючи зустріч Алла Стоянова підкреслила, що головна мета таких зустрічей – це вибудувати комунікацію між учасниками всієї ланки роботи аграрного сектору. Сьогодні агросектор отримав зворотній зв’язок від податківців – і ця комунікація залишиться на постійній основі. Взаємодія – це найважливіший крок до ефективного результату праці.

На теперішній час одним з гострих питань для агробізнесу є блокування податкових накладних/розрахунків коригувань (РК) та віднесення платників до категорії ризикових. Тому нагальною темою нашої робочої зустрічі були питання розблокування реєстрації податкових накладних/РК, прийняття таблиці даних платника податків, інші питання з ПДВ.

Як зазначив Денис Сухачов, що реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків визначених п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України. Операційний день триває в робочі дні з 8 години 00 хвилин до 20 години 00 хвилин. Водночас, згідно з пп.69.18 п. 69 підрозд.10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від  02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями тимчасово на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюється у робочі дні з 08.00 до 18.00 години.

«Отже, у період воєнного стану платник податку не може зареєструвати податкову накладну/ розрахунок коригування до податкової накладної  в  ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації», - підсумував податківець.     

За результатами заходу визначались шляхи покращення взаємодії бізнесу з Головним управлінням ДПС в Одеській області для системного вирішення проблемних питань.

Головне управління ДПС в Одеській області завжди готове надавати кваліфіковану допомогу на звернення платників податків, використовуючи різні формати взаємодії.

Нагадуємо, що один з таких форматів співпраці – комунікаційна податкова платформа. Це якісна та оперативна комунікація з представниками інститутів громадянського суспільства та бізнес – асоціацій. Детальніше за посиланням https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/603494.html.