Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО та/або ПРРО: роз’яснення за місцями здійснення підприємницької діяльності суб’єктами господарювання Промислового ринку «7 кілометр»

, опубліковано 25 січня 2022 о 15:04

Податківці Головного управління ДПС в Одеській області продовжують роботу в напрямі роз’яснення платникам податків новацій застосування реєстраторів розрахункових операцій та переваг впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Інформаційно-роз’яснювальна робота для суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність на території Одеського регіону – підприємців Промислового ринку «7 кілометр», проведена фахівцями відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області, в ході якої проінформовано, що не зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО та вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи.

Водночас, фахівці податкової служби Одещини роз’яснювали платникам податків, що застосування РРО та/або ПРРО з 01 січня 2022 року є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку другої – четвертої груп при продажу товарів, робіт, послуг, під час здійснення ними розрахункових операцій  відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». При цьому, не зобов’язані вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, якщо  вони  не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

ФОПам також нагадували, що як альтернативу, підприємці можуть використовувати ПРРО.

Зокрема, застосування ПРРО передбачає передачу даних до фіскального сервера без послуг еквайєра, а експлуатація ПРРО не потребує сервісного обслуговування центрами. Його потрібно лише зареєструвати у відповідному реєстрі, що в свою чергу здійснюється онлайн.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де використовуватиметься ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України.

Безкоштовне програмне забезпечення ПРРО можна встановити на будь-який пристрій (комп’ютер, смартфон, планшет, ноутбук), що підтримує операційну систему Windows чи Android.

З інформацією щодо завантаження ПРРО, презентаційними матеріалами, відеоуроками та іншими корисними посиланнями можна на ознайомитись на вебпорталі ДПС https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Суб’єктам підприємницької діяльності надані інформаційно-роз’яснювальні матеріали щодо застосування РРО та/або ПРРО.