Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування касових апаратів та ведення обліку товарних запасів на засіданні комітету з питань захисту малого та середнього бізнесу в податковій службі Одещини

, опубліковано 21 січня 2022 о 12:43

В Головному управлінні ДПС в Одеській області, відбулось чергове засідання комітету з питань захисту малого та середнього бізнесу Громадської ради при Головному управлінні ДПС в Одеській області.

В засіданні взяв участь заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області Юрій Реут.

Одним із актуальних питань, що хвилювало присутніх представників малого та середнього бізнесу, було питання, яке стосується діяльності фізичних осіб – підприємців, котрі перебувають на спрощеній системі оподаткування.

В ході заходу обговорено основні новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО (ПРРО), застосування котрих з 01 січня 2022 року є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку ІІ- ІV групи при продажу товарів, робіт, послуг, під час здійснення ними розрахункових операцій  відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Водночас спрощенці І групи мають право РРО не використовувати.

«У разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі IBAN) РРО та/або ПРРО не застосовується. У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим», - наголосив Юрій Реут.

Більш детально податківець зупинився на питаннях, пов’язаних з веденням підприємцями обліку товарних запасів наголосивши, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники, що знаходяться  на загальній системі оподаткування, платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (наказ Мінфіну від 09.09.2021 № 496). У інших фізичних осіб - підприємців обов’язку ведення товарних запасів не виникає.

Також, посадовець звернув увагу, що з 01 січня 2022 року закінчився перехідний період та санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» за непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО або проведення з порушенням застосовуються у таких розмірах:

100 відсотків вартості проданих товарів чи наданих послуг - за порушення, вчинене вперше;

150 відсотків вартості проданих товарів чи наданих послуг - за кожне наступне вчинене порушення.

В той же час, вдвічі зменшено штрафну санкцію за реалізацію не облікованих у встановленому порядку товарів, та/або не надання під час проведення перевірки документів, які підтверджують облік товарів для тих суб’єктів господарювання, які відповідно до законодавства зобов’язані такий облік вести.

На завершення зустрічі підприємцям нагадали, що з інформацією щодо застосування ПРРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

«Малий та середній бізнес – це основа економіки України, котра є важливим пріоритетом для розвитку держави. Тому податкова Одещини і надалі готова співпрацювати з бізнес спільнотою та надавати інформаційно – консультаційну допомогу з питань податкового законодавства та його нововведень» – підсумував Юрій Реут.