Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

При заповненні реєстраційних заяв за формами 1-РРО та 1-КОРО в графі «Код території» необхідно вказувати відповідний код території, де розташовані господарські одиниці

, опубліковано 17 січня 2022 о 09:13

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 13.12.2021 № 662 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України»» (далі – Наказ № 662), який набрав чинності 01 січня 2022 року, внесені зміни, зокрема, до наказу Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 (зі змінами та доповненнями, далі – Наказ № 547) та до форм документів, зокрема:

заяви про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-РРО) за ідентифікатором форми J/F1311405, довідки про резервування фіскального номера реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-РРО за ідентифікатором форми J/F1411404;

реєстраційного посвідчення за ф. № 3-РРО за ідентифікатором форми J/F1413404, які є додатками до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого Наказом № 547 (далі – Порядок РРО);

книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) на реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО);

книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) на господарську одиницю, які є додатками до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого Наказом № 547 (далі – Порядок КОРО).

Відповідно до змін, внесених Наказом № 662, у наведених вище формах документів позицію «КОАТУУ» замінено позиціями «Код території».

Разом з тим, пунктом 3 Наказу № 547 установлено, що наявні у суб’єктів господарювання КОРО, розрахункові книжки (далі – РК) за формами, встановленими у додатках 1, 2 та 6 до Порядку КОРО, затверджених Наказом № 547, у редакції, що була чинною до набрання чинності п. 3 Наказу № 547, можуть використовуватись суб’єктами господарювання до скасування реєстрації таких КОРО, РК або їх закінчення. За зверненням суб’єкта господарювання, а також під час реєстрації чи перереєстрації таких книг контролюючими органами у порядку, встановленому для перереєстрації книг, на титульній сторінці проводяться зміни кодів Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – КОАТУУ) на відповідні коди територій згідно з п’ятим (за наявності) або четвертим рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі – КАТОТТГ).

Главою 2 розділу II Порядку РРО визначено, що для реєстрації РРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу реєстраційну заява за формою № 1-РРО.

Згідно з формою реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО у графах розділу 3 «Дані щодо господарської одиниці» зазначаються дані щодо господарської одиниці, зокрема, «Код території» господарської одиниці.

Відповідно до глави 1 розділу II Порядку КОРО, для реєстрації КОРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію КОРО та/або розрахункової книжки за формою № 1-КОРО (далі – реєстраційна заява за формою № 1-КОРО) за ідентифікатором форми J/F1311304.

Згідно з формою реєстраційної заяви за формою № 1-КОРО у графах розділу 4 «Дані щодо господарської одиниці» зазначаються дані щодо господарської одиниці, в якій використовується КОРО, зокрема, «Код території» господарської одиниці, в якій використовується КОРО.

Наказом Міністерства розвитку громад та територій від 26.11.2020 № 290 (зі змінами та доповненнями, далі – Наказ № 290) затверджено КАТОТТГ.

Відповідно із впровадженням КАТОТТГ ведення КОАТТУ припинено.

Враховуючи вище наведене, при заповненні реєстраційних заяв за формою 1-РРО та за формою 1-КОРО в графі «Код території» необхідно вказувати відповідний код території, де розташовані господарські одиниці, згідно з п’ятим (за наявності) або четвертим рівнем КАТОТТГ.