Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування РРО податківці надають роз’яснення в торгових центрах платникам податків

, опубліковано 17 січня 2022 о 08:00

Триває роз’яснювальна робота щодо обов’язкового застосування у своїй діяльності реєстраторів розрахункових операцій чи програмних РРО серед підприємців Одещини.

Так, податківці Головного управління ДПС в Одеській області проінформували підприємців торгового центру «Сади Перемоги», що з 01 січня 2022 року застосування РРО або програмних РРО є обов’язковим для фізичних підприємців – платників єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції незалежно від обраного виду діяльності.

Мають право не застосовувати касові апарати лише ФОПи першої групи та спрощенці, які продають товари (крім підакцизних) на території села.

Як альтернативу, підприємці можуть використовувати програмні РРО. Акцентуючи увагу на їх перевагах та порядку реєстрації, фахівці Головного управління ДПС в Одеській області повідомили, що з докладною інформацією, відеоуроками, відповідями на запитання та іншими матеріалами стосовно нового покоління касових апаратів платники можуть ознайомитися за посиланнями:https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/  https://zir.tax.gov.ua/main/rro/.

Одним із загальних питань, що цікавило підприємців, було питання щодо обов’язку фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку, вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами. Так, згідно з Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР що фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння), не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати облік та походження товарів документами.

Окрім надання інформації про новації в законодавстві, податківці також нагадали підприємцям про щорічну кампанію декларування доходів громадян, яка стартувала з 1 січня 2022 року та розповіли про види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню.