Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

РРО та/або ПРРО з 01.01.2022 року: податківці провели семінар для платників податків

, опубліковано 29 грудня 2021 о 14:34

Головним управлінням ДПС в Одеській області й надалі вживаються заходи, направлені на роз’яснення платникам податків актуальних питань застосування РРО та/або ПРРО, а також переваг використання в роботі програмних РРО.

З цією метою, податківцями проведено семінар для платників податків Одеського регіону, спікерами якого виступили заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області Юрій Реут, фахівці управління електронних сервісів Головного управління ДПС в Одеській області Тетяна Головко та Євгенія Алімова.

Більшість підприємців (переважно платники єдиного податку другої-четвертої груп) цікавили питання, пов’язані із ведення обліку товарних запасів за місцем продажу.

Як зазначив Юрій Реут, вказані вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Також, податківці нагадали, що з 01.01.2022 року фізичні особи - підприємці, що перебувають на спрощеній системи оподаткування, а саме – платники єдиного податку ІІ-IV груп, зобов’язані при здійсненні розрахункових операцій застосовувати РРО та/або ПРРО, а суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані проводити розрахункові операції через РРО та/або через ПРРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Фахівці управління електронних сервісів Головного управління ДПС в Одеській області детально зупинилися на питаннях реєстрації програмних РРО.

 Так, суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями. 

Програмний РРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший будь-який гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

Для переходу до застосування програмного РРО суб’єкту господарювання необхідно:

- подати до контролюючого органу, за основним місцем обліку, Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП;

-  встановити на пристрій програмний реєстратор розрахункових операцій (ДПС забезпечує безкоштовне програмне рішення,  яке можна встановити з офіційного вебпорталу ДПС, у банері «Програмні РРО»);

Реєстрація  програмного РРО здійснюється на підставі заяви за формою № 1-ПРРО. Також, для роботи програмного РРО необхідно надати дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток.

Під час семінару, фахівці Головного управління ДПС в Одеській області надали вичерпні відповіді на питання платників, у тому числі щодо застосування РРО/ПРРО при продажу технічно складних побутових товарів.

 Нагадуємо, що з інформацією щодо застосування РРО та/або ПРРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

 

Корисні посилання:

- відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців

- відеоуроки щодо формування електронної печатки для ПРРО;

- покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО та фіскальний додаток;

покрокова відеоінструкція «Як завантажити програмне забезпечення ПРРО Каса»;

- щодо обов’язку програмування та відображення в чеках РРО/ПРРО кодів згідно з УКТ ЗЕД;

- контактні дані посадових осіб Головного управління ДПС в Одеській області, відповідальних за зворотній зв'язок серед ФОП щодо застосування РРО та обліку товарних запасів.