Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виплати доходів нерезидентів з джерелом походження з України

, опубліковано 23 грудня 2021 о 13:52

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що згідно з положеннями пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку за ставками, визначеними ст. 141 ПКУ.

Доходи нерезидента у вигляді пасивних доходів (проценти, дивіденди, роялті) підлягають оподаткуванню відповідно до вимог пп. 141.4.2 п. 141.4            ст. 141 ПКУ – тобто за ставкою в розмірі 15 відсотків, якщо інше не встановлено правилами міжнародного договору, чинного на дату виплати такого доходу.

Відповідно до ст. 3 ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Порядок застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування стосовно звільнення від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України або зменшення ставки податку встановлено ст. 103 розд. II "Адміністрування податків, зборів, платежів" ПКУ.

Конвенції про уникнення подвійного оподаткування, укладені Україною, дозволяють застосовувати пільгову (понижену) ставку податку, але за умови, що нерезидент – отримувач (власник) доходу є його бенефіціарним (фактичним) отримувачем і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір ( п. 103.2. ст.103 ПКУ).

Законом України від 16.01.2020 № 466 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" з 23.05.2021 внесено зміни до пп. 103.2 та пп. 103.3 ст. 103 Кодексу, якими запроваджено новий підхід при застосуванні міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування та які деталізують визначення бенефіціарного власника доходу.

Підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України є подання нерезидентом особі (податковому агенту), яка виплачує йому доходи, довідки (або її нотаріально засвідченої копії), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (далі - довідка), а також інших документів, якщо це передбачено міжнародним договором України (п. 103.4 ст. 103 ПКУ).

Довідка видається компетентним (уповноваженим) органом відповідної країни, визначеним міжнародним договором України, за формою, затвердженою згідно із законодавством відповідної країни, і повинна бути належним чином легалізована, перекладена відповідно до законодавства України (п. 103.5 ст. 103 ПКУ).

Слід зазначити, що нормами ПКУ не передбачено використання в електронному вигляді довідки для цілей ст. 103 ПКУ, тому така довідка не може бути підставою для застосування норм міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування. Підставою для застосування міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування є довідка на паперовому носії, яка належним чином легалізована та перекладена відповідно до законодавства України.

Отже, застосування звільнення від оподаткування або зменшеної ставки податку, дозволяється тільки за умови, якщо нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу (якщо відповідна умова передбачена міжнародним договором); нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України; при наданні довідки (або її нотаріально засвідченої копії) затвердженої згідно із законодавством відповідної країни, належним чином легалізованої (апостилізованої), перекладеної відповідно до законодавства України, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Головним управлінням ДПС в Одеській області проаналізовано податкову звітність суб’єктів господарювання стосовно виплат доходів нерезидентам, у т.ч. у вигляді пасивних доходів (дивідендів, процентів, роялті) та направлено 102 листа щодо надання пояснення та документального підтвердження застосування пільгової ставки податку при виплаті доходів нерезидентів з джерелом походження з України.

Одним із інструментів для збору доказової бази щодо можливого ухилення від оподаткування при здійсненні виплат на користь нерезидентів є обмін податковою інформацію з компетентними органами іноземних країн.

Так, з метою підтвердження правомірності звільнення від оподаткування або застосуванням зменшеної ставки податку, передбаченої відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, визначення бенефіціарного власника доходів, направлено 15 проектів спеціальних запитів до компетентних органів іноземних країн.

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу платників, які здійснюють виплати пасивних доходів нерезидентам, щодо можливості самостійного перегляду застосованих ставок та коригування податкових зобов’язань з податку на прибуток іноземних юридичних осіб відповідно до чинного законодавства.

Приєднуйтеся до сучасних форм спілкування та ведення бізнесу – долучайтеся до електронних сервісів ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

InfoTAX